Župan Popovič je obljubil: MKC ostaja alternativi

Po sestanku pri županu Borisu Popoviču so mladi alternativci, katerih edino zbirališče, koprski klub MKC, je zaprto že teden dni, nekoliko pomirjeni. Župan jim je obljubil, da bo MKC ostal namenjen tudi alternativi.

Samonikla nekomercialna kultura nima nobenih zagotovil, ali bo v prostoru MKC-ja obstala tudi v prihodnje, poudarja Samuel Simonovič. Foto: Alenka Penjak
Samonikla nekomercialna kultura nima nobenih zagotovil, ali bo v prostoru MKC-ja obstala tudi v prihodnje, poudarja Samuel Simonovič. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Pobudo za sestanek z vodstvom občine so minuli petek dali mladi alternativci. Nekaj dni prej, v sredo, so izvedeli, da je predsednik Društva prijateljev zmernega napredka Marko Brecelj, ki mu je občina pred četrt stoletja dala prostore v upravljanje, na lastno pest in brez soglasja članov zamenjal vse klubske ključavnice. V petek so želeli biti priče napovedani predaji ključev občini, vendar pred MKC nista prišla ne Brecelj ne predstavniki občine. Zatem so odšli še pred občino in v vložišču županu pustili listek s prošnjo za sestanek.

MKC pred prenovo

Boris Popovič na sestanek ni povabil samo alternativcev iz MKC-ja, pač pa tudi predstavnike društev Pina, KŠOK (Klub študentov občine Koper) in Rotunda, ki se ukvarjajo z mladinskimi programi.

Z občine so sporočili, da prostora, v katerem je deloval MKC, župan ne namerava odvzeti mladim. Občina se ne bo vmešavala niti v vsebine različnih, tudi alternativnih programov. Prostore bodo zgolj prenovili in znova namenili isti populaciji. Za zgled so postavili delovanje Centra dnevnih aktivnosti na Bonifiki, kjer občina zagotavlja prostor in denar za delovanje, za vsebino pa starejši občani poskrbijo sami.

Mladim tudi Yes pub in Kolosej

Koprska občina bo za potrebe mladih namenila tudi prostore nekdanjega lokala Yes pub v kleti koprske dvorane Bonifika, ki ga je pred kratkim odkupila in ga želi nameniti nastajajočemu Centru mladih Koper. Če to ne bo dovolj, bi lahko mladina delovala tudi v prostorih nekdanjega Koloseja, še obljubljajo.

Na prihodnjih sestankih naj bi mladi Koprčani z županom oblikovali programe, ki naj bi bili mladim dostopnejši in zanimivejši. Popovič načrtuje oblikovanje centra mladih, ki bi združeval vsa društva, organizacije in vse, ki so aktivni v delu z mladimi.

“Malo sem zmeden in precej vesel. Župan se bo resno lotil urejanja mladinske problematike. Na nas pa je, da skupaj z ostalimi organizacijami sestavimo program. Nam, ki smo delovali v MKC-ju, je povedal, da tega, kar smo ustvarjali, ne smemo izgubiti. MKC torej ostaja, vendar bo namenjen širši skupini mladih,” je povedal Toni Bračanov iz MKC. Samuel Simonovič je zadovoljen, da si občina želi prispevati k razvoju mladinske kulture. “Naša vizija pa je, da se prostor ohrani kot mladinsko samoniklo prizorišče s subkulturnimi oziroma nekomercialnimi dejavnostmi.” Kljub občinskim obljubam pa ostaja previden: “Samonikla nekomercialna kultura nima nobenih zagotovil, ali bo v tem prostoru obstala tudi v prihodnje.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano