Župan markiral koprske sanitarije

Z včerajšnjim dvigom rolete na javnih sanitarijah na koprski tržnici se je končalo obdobje sprenevedanja okrog razlogov njihovega zaprtja. Brez tehtnega razloga so bile zaprte dobro leto in pol, koprski župan pa je s tem nekako priznal, da je šlo v vsem tem času prej kot ne za osebne zamere in ne za dolgotrajna vzdrževalna dela v prostorih, kot so sprva zatrjevali, niti ne za vztrajanje, da so za javno uporabo primernejši toaletni prostori v Taverni.

Da  pravi razlog za tako dolgotrajno zaprtje javnih sanitarij - v 
preteklosti tudi že večkrat nagrajenih kot najbolj urejenih v 
Sloveniji - niso bila vzdrževalna dela, na svoj način potrjuje 
tudi sam župan Boris Popovič. Foto: Nataša Hlaj
Da pravi razlog za tako dolgotrajno zaprtje javnih sanitarij - v preteklosti tudi že večkrat nagrajenih kot najbolj urejenih v Sloveniji - niso bila vzdrževalna dela, na svoj način potrjuje tudi sam župan Boris Popovič. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Spomnimo, da so v koprski občini in v Marjetici več mesecev vztrajno zanikali, da je zaprtje javnih sanitarij povezano s sodnim sporom z lastniki poslovnih lokalov na tržnici, in ponavljali, da so temu botrovala “nujna vzdrževalna dela”. Ko se je izkazalo, da so “večji” posegi stali manj kot pet tisočakov (sanitarije so namreč temeljito prenovili pred šestimi leti) in nihče ni videl ali slišal delavcev, ki bi karkoli počeli v zaprtih straniščih, so vpleteni obrnili ploščo. In spomnili so se novega izgovora: “Toaletni prostori v Taverni so na bolj dostopnem in obljudenem območju, medtem ko so sanitarije na tržnici uporabljali predvsem gostje tamkajšnjih lokalov.”

Ne gre prezreti, da je zaprtje sanitarij novembra pred dvema letoma sovpadlo s tožbo etažnih lastnikov lokalov na tržnici, ki od občine terjajo vrnitev funkcionalnih zemljišč ob objektu (terase, dostopne poti, parkirišča). Pravijo, da sta si jih koprska občina in Marjetica prilastili v obdobju lastninjenja nepremičnin v družbeni lasti. Prepričani so, da je bilo v pogodbi o nakupu lokalov to tudi opredeljeno, zato zlasti tistim, ki imajo lokale nasproti parka in pred njimi terase, ni jasno, zakaj morajo občini plačevati za uporabo teh površin. Postopek na sodišču še ni končan, komunalno podjetje Marjetica in koprska občina pa z etažnimi lastniki na tržnici tudi še nista uspela doseči dogovora o delnem pokrivanju stroškov uporabe javnih sanitarij. Upravnik stavbe na tržnici je podjetje Upravljanje Piran, ki v tožbi sodeluje z etažnimi lastniki. Tamkajšnji direktor Stojan Fišer včeraj ni bil dosegljiv za komentar.

30.000-35.000 evrov stanejo čiščenje in sanitarni material za javno stranišče na tržnici.

Župan Boris Popovič pa je nepričakovano vnovično odprtje javnih sanitarij včeraj pospremil v svojem značilnem slogu, s čimer je poskušal zamegliti odgovornost za to, da turisti, starejši občani in sploh vsi obiskovalci tržnice leto in pol niso imeli na razpolago javnih sanitarij. Nad vhod je namreč zapisal: “Pametnejši popusti. PB”, in ostal skrivnosten o ozadju sporočila. “Tako sem se odločil zaradi starejših, mamic z vozički in otrok. Prišel pa bo tudi čas, ko bo jasno, zakaj takšen napis,” je povedal za Primorske novice.

“To brezglavo in brezupno vojno so pričeli gostinci in podjetniki, ki niso zadovoljni s tem, kar jim nudi občina,” pravi župan. Prepričan je, da so občinsko upravo napadli na najbolj nizkoten način. V mislih ima spor za lastništvo funkcionalnih zemljišč ob lokalih na tržnici. “Prilastili so si občinska zemljišča. Upam, da bomo to uspeli dokazati na sodišču,” meni Popovič.

Ko župana opozorimo, da so posledice tega spora najbolj občutili nič krivi uporabniki javnih sanitarij, prizna, da je prav zaradi njih zdaj popustil. A še vedno ostaja nejasno, zakaj ni storil tega pred 18 meseci. Javni toaletni prostori v Taverni namreč ostajajo odprti.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano