Žoga skače na Markovcu

Pri garažni hiši na Markovcu, tam pri blokih in blizu igrišča, se poleti trikrat na teden ustavi pisano pobarvan kombi z morskim psom. Na njem piše Terensko delo z mladimi - ker nam je mar. Iz njega izstopi trojica, dekle in dva fanta, kmalu se okoli nje zbere tudi mladina.

Ingrid Kristančič Šömen, Dejan Pišot in Aljoša Žabkar so 
prepoznavni po majicah New Prevent. Foto: Alenka Penjak
Ingrid Kristančič Šömen, Dejan Pišot in Aljoša Žabkar so prepoznavni po majicah New Prevent. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Slišita se smeh in klepetanje. Trojica se predstavi: Ingrid Kristančič Šömen je strokovna vodja dislocirane enote društva Svit, v okviru katere poteka tudi ulično mladinsko delo, Dejan Pišot in Aljoša Žabkar pa sta usposobljena mladinska ulična delavca iz skupine mladih prostovoljcev NewPrevent. Mladinsko ulično delo je pod imenom New Prevent postalo v javnosti tudi prepoznavno. Pred tremi leti so skupaj začeli projekt Žoga skače, v Kopru domala revolucionaren, ter se podali na teren, k mladim, da bi jih usmerjali v zdrav način življenja.

Niso se zmotili. Projekt Žoga skače je več kot uspešen. Mladi so ga sprejeli z odprtimi rokami, skupaj z njimi so svoje znanje in pomoč ponudili tudi markovški upokojenci, nenazadnje pa je projektu Mladinski svet Slovenije nedavno podelil nagrado za najmladinski projekt.

Mladinski center na kolesih

Kombi, poslikan v barve morja z veliko glavo morskega psa vsak ponedeljek, sredo in petek med 9.30 in 12.30 postoji pod markovško garažo. Poln je iger, barv in seveda tudi žog. V njem sta klepetalnica in svetovalnica. “Mi smo dejansko mobilni četrtni mladinski center, vezni člen med terenom in bodočim mladinskim centrom Kopra,” pove Ingrid Kristančič Šömen. Markovec so izbrali, ker je lokacija varna, zraven pa je tudi garažna hiša, v kateri lahko opravijo svoje poslanstvo - terensko delo. “Delamo na javnih površinah, kot so garažne hiše, ulice, igrišča, kjer se mladi zadržujejo zato, ker drugačnega prostora v Mestni občini Koper nimajo. Nimajo prostora, v katerem bi se družili, zabavali in predvsem svoj prosti čas preživljali na brezplačen način,” pove Dejan Pišot. “Droga številka ena, ki jo mladi uporabljajo in zlorabljajo, je alkohol. Pametovanje v takšnem primeru zagotovo ni učinkovito. Ponudimo jim informacije, zmanjšujemo škodo, tako da jim ponudimo plastenke vode, jabolko in preprečimo dehidracijo ter s tem povezano slabost,” delo opiše mladinski ulični delavec.

Zvečer zaživi Netopir

Ekipa New Prevent se na teren odpravi tudi zvečer. Svojemu nočnemu terenskemu delu so dali naziv Netopir. Gredo na koprska zbirališča mladih in prizorišča nočnih zabav, kjer mladi zlorabljajo alkohol v velikih količinah. “Največkrat na parkirišču za stadionom pri Bonifiki, tudi za balinarsko dvorano, zatem pa na parkirišču pri restavraciji McDonalds, kjer za seboj puščajo predvsem veliko smeti,” našteje Dejan Pišot.

Upokojenci sodelujejo

Mimo se sprehodi upokojenec Marko Magštajner, velik podpornik društva. “Lepo je opazovati, kako se otroci zbirajo, med seboj sodelujejo, se lepo zabavajo. Niso prepuščeni sami sebi,” pove. “Pa občina bi jih morala bolj podpreti, te projekte, ki so usmerjeni v skupnost. Če se vsi zaprejo v stanovanja, od tega nihče nima nič,” sklene sogovornik.

Milena Kozar, upokojena učiteljica, pa pove, da je “izredno zadovoljna, da njena vnuka prihajata h kombiju pod markovško garažno hišo”. Otroci se socializirajo, učijo se slediti navodilom, našteje. “Najbolj pa mi je všeč, da so kot družina. Strokovni delavci so enkratni. Starši pa naj le pridejo pogledat, kaj njihovi otroci sploh delajo,” namigne.

Odločno razmišljanje mladega Jana

Svoje razmišljanje je želel z nami deliti tudi Jan, ki je star enajst let in program Žoga skače obiskuje že vsa tri leta: “Všeč mi je, ker sem spoznal veliko novih prijateljev. Če tega programa ne bi bilo, bi z mamo kolesaril, igral bi se z lego kockami ali pa bi imel še več časa za učenje prek računalnika. Da, tudi čez poletje se učim, delam račune in take reči. No, moji prijatelji bi večino svojega prostega časa preživeli za računalnikom.” Ko ga vprašamo, ali opazuje starejše fante in ali bi jim bil rad podoben, pa nas Jan odločno preseneti. “Starejši dirkajo z motorji, kar pa mene ne zanima. Moj starejši prijatelj Leon je še v redu in si res ne želi motorja. Z menoj se igra briškolo ali kaj podobnega. Ne maram niti zračnih pušk, ki jih lahko uporabljajo že otroci, stari 12 let. Z njimi na njivah streljajo tarče ali živali. To je zelo grdo!” je ogorčen Jan. In pribije: “Če bi bil jaz predsednik, bi dovolil vožnjo 25-ke starejšim od 18 let!”

Prav tako si želi, da bi pristojni popravili in očistili gozdno pot, ki je bližnjica do naselja Žusterna, in popravili koše za košarko na igrišču. Pot do Žusterne je mladim pomembna, saj se pozimi pod okriljem projekta Žoga skače zatečejo v prostore krajevne skupnosti. Z donacijami jim pomagajo Luka Koper, KZ Agraria, Butik Tiskovi in čokoladnica Tramontana, z denarjem ministrstvo za zdravje, z zaposlitvami prek javnih del pa koprska občina. Če bi jih kdo iz koprske občinske uprave tudi obiskal, pa ne bi imeli nič proti. ALENKA PENJAK


Najbolj brano