Znanstveniki v nekdanjem hotelu

Najkasneje v začetku novega leta bo Univerza na Primorskem začela uporabljati prostore v pritličju stavbe v Kettejevi ulici v Kopru (nekdanji hotel Galeb). Namenila jih bo Inštitutu Andreja Marušiča in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Univerza na Primorskem je dobila prostore v pritličju nekdanjega Galeba. V najemu že ima prvo in drugo nadstropje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Univerza na Primorskem je dobila prostore v pritličju nekdanjega Galeba. V najemu že ima prvo in drugo nadstropje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Prostore v pritličju nekdanjega hotela Galeb, velike 364 kvadratnih metrov, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odkupilo od Mestne občine Koper.

Zanje je odštelo 668.000 evrov. Večino denarja za nakup je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj (562.000 evrov), 99.000 evrov je dalo ministrstvo, nekaj tisoč evrov pa Univerza na Primorskem (UP).

Doslej je UP že imela v najemu prvo in drugo nadstropje stavbe nekdanjega Galeba, zdaj dodaja še pritličje. Ministrstvo ga je kupilo pred nekaj dnevi, UP pa ga bo začelo uporabljati takoj, ko ga obnovi in vanj namesti raziskovalno opremo. To bo še do konca tega ali v začetku novega leta.

Z novo visoko tehnološko in raziskovalno opremo bodo omilili prostorsko stisko Inštituta Andreja Marušiča in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit).

V novih prostorih bo UP uredila dva laboratorija, sejno sobo in arhiv. “Laboratorij za matematično teorijo bo prvi slovenski laboratorij za izvajanje poskusov. S tem bomo v Slovenijo pripeljali eno najbolj prodornih področij matematično-ekonomskega razsikovanja, s katerim ga bomo približali standardom raziskav v naravoslovju,” napoveduje Rok Strašek, prorektor za ekonomiko in finance na UP.

Pri raziskavah bodo sodelovali strokovnjaki s področij matematičnih, ekonomskih in biopsiholoških znanosti, ki bodo proučevali odločanje posameznikov in skupin v ekonomskem okolju. Pri delu bodo uporabljali različne metode, od matematičnih modelov teorije iger do laboratorijskih poskusov odločanja med ljudmi, pravijo na UP. Gre za poskuse z ljudmi, ki bodo izvedeni po najstrožjih pravilih, in jih ni mogoče nadomestiti z računalniškimi učilnicami. To naj bi dvignilo kakovost znanstvenih dosežkov ter okrepilo prenos znanja iz akademske sfere v javni oziroma gospodarski sektor.

V drugem laboratoriju, ki bo namenjen obnovljivim materialom, pa bodo raziskovalci preskušali učinkovitost rabe obnovljivih virov za gradbene materiale in razvijali tehnike za ponovno uporabo, recikliranje lesnih izdelkov, ostankov in odpadkov.

HELENA RACE


Najbolj brano