Živeti s tistim, kar nas združuje

V Gabrovici, vasici pod Kraškim robom, tudi po 71 letih ni zamrl spomin na grozote druge svetovne vojne, na 28. maj 1944, ko so nemški vojaki, fašistična policija in domobranci požgali vas in umorili devet vaščanov, med njimi petletno deklico Nerino.

Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomo 
Čas pravi, da je poskus potvarjanja zgodovine krepko 
presegel mejo dopustnega . Foto: Nataša Hlaj
Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomo Čas pravi, da je poskus potvarjanja zgodovine krepko presegel mejo dopustnega . Foto: Nataša Hlaj

GABROVICA >Ob kulturnem programu učencev OŠ iz Gračišča in Dekanov, vrtca Rižana, ob spremljavi orkestra Slovenske policije in mimohodu praporščakov so številni zbrani v nedeljo prisluhnili odločnim besedam, da ni bila narodna zavest nikjer tako močna kot prav v Osapski dolini in okolici. Ta zavest je domačine združila v boj proti fašizmu in nacizmu, čeprav za ceno življenj.

“Ne bomo dovolili, da gredo ta grozodejstva v pozabo,” je v svojem nagovoru pozval predsednik KS Črni Kal Janko Sever. Mlado generacijo je spodbudil, naj jim bo osnovna skrb zaščititi nemočnega. Ob tej priložnosti se je zahvalil krajanom v 22 vaseh, ki so za skupno dobro in lepše okolje požrtvovalno opravili za več kot 1500 prostovoljnih delovnih ur.

Slavnostni govornik in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomo Čas pa je med drugim opozoril, kako v zvezi z zgroženostjo opazujejo poveličevanje domobranstva. “To je poskus potvarjanja zgodovine, ki krepko presega mejo dopustnega. Gre za ponovno slavje nacizma in fašizma. Sprašujem se, ali ne gre morda celo za javno spodbujanje sovraštva,” meni Čas. Pozabimo na tisto, kar nas razdvaja, in poskušajmo živeti s tistim, kar nas združuje, poziva ljudi. NH


Najbolj brano