Živali odvažajo iz zavetišča

Petkovo burno dogajanje ob interventnem prevzemu Obalnega zavetišča za živali, ki ga Komunali Koper sicer ni uspelo izpeljati do konca, je tudi čez vikend sprožalo različne odzive v javnosti. Koprska občina in Obalno društvo proti mučenju živali sta skoraj tekmovala v ogorčenih izjavah in iskanju krivcev za nastale razmere. V društvu so medtem konec tedna iskali nov dom za pse in mačke, ki so jih tako oddajali kot vozili v bližnja zavetišča. Odločeni so, da nobene živali ne bodo prepustili v oskrbo Komunali. Vse kaže, da bo Komunala torej prevzela zavetišče brez živali.

Andreja Bogataj Krivec (v ospredju) je odločena, da s koprsko Komunalo ne bo sodelovala. Cel 
vikend so iz zavetišča pospešeno vozili pse, da bo Komunala prevzela zavetišče brez živali.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Andreja Bogataj Krivec (v ospredju) je odločena, da s koprsko Komunalo ne bo sodelovala. Cel vikend so iz zavetišča pospešeno vozili pse, da bo Komunala prevzela zavetišče brez živali.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Do primopredaje zavetišča začasnemu upravljavcu ni prišlo zaradi nasilne preprečitve dosedanjega upravljalca in nekaterih njegovih podpornikov, ki so članom sveta zavetišča ter drugim uradnim predstavnikom koprske iz piranske občine, Komunale Koper in Veterinarske inšpekcije celo grozili in jih ozmerjali,” svoj pogled na petkovo napeto ozračje v zavetišču nizajo v koprski občini.

“Zavetišče želimo upravljati na miren način, sicer bomo primorani vzpostaviti novega in zoper tiste, ki so onemogočali zakonito ravnanje uradnih organov, sprožiti kazenske ovadbe,” so odločeni.

Popovič o politični promociji Boškovićeve

Še bolj slikovit v izjavah je bil koprski župan Boris Popovič: “Kar se je dogajalo, je nedopustno in zavrženo. Še posebej me žalosti obnašanje občinske svetnice Polke Bošković in nekaterih njenih privržencev, ki so izkoristili razmere za lastno politično promocijo. Celo nagovarjala in hujskala je množico k nespoštovanju pravne države in odločb njenih organov.”

V. d. direktorja Komunale Koper Gašparja Gašparja Mišiča zanima, kdo in zakaj nasprotuje izboljšanju skrbi za živali ter bistvenemu izboljšanju pogojev v zavetišču. “K sodelovanju sem povabil tudi Obalno društvo proti mučenju živali in se resnično sprašujem, ali ni v ozadju strah, da se razkrije kaj drugega, in ne le skrb za živali?” pravi Mišič.

V koprski občini med drugim opozarjajo še na po njihovem prepričanju zavestno in naklepno širjenje neresnic o tem, da naj bi koprska Komunala živali vozila neznano kam na usmrtitev. “V treh istrskih občinah nismo nikoli postavili pod vprašaj sodelovanja s prostovoljci, društvi ali drugimi organizacijami, ki želijo delovati za dobro zavetišča in živali. Interventni ukrep smo sprejeli prav zato, da se živali ne izseli iz zavetišča, kaj šele usmrti, predvsem pa da bi zavetišče nemoteno delovalo tudi v prihodnje,” zagotavljajo v koprski občini.

Na vprašanje PN, zakaj pri tem ne sodeluje tudi ankaranska občina, pa so pojasnili, da ta pred leti še ni bila podpisnica pogodbe o upravljanju z zavetiščem, ki so jo sklenili z Obalnim društvom proti mučenju živali in tako pravno formalno ne more sodelovati pri razdrtju pogodbe.

Kdo je komu grozil in bil nasilen?

Povsem drugačnih argumentov pa se oklepajo v društvu. Med drugim navajajo, da Komunala Koper (še) ne izpolnjuje pogojev za opravljanje te dejavnosti. “Po našem trdnem prepričanju je koprska občina v tej zgodbi tesno povezana z vsemi državnimi institucijami, tudi z veterinarsko inšpekcijo,” ne skoparijo z obtožbami.

V zavetišče je takoj po objavi v medijih prišlo nekaj sto, na koncu je bila številka blizu petsto, podpornikov in ljubiteljev živali. “Ni res, da so grozili, bili nasilni in verbalno napadali predstavnike občine. To je velika laž. Drži pa in to lahko potrdi tudi množica prisotnih, da je bilo kar nekaj vroče krvi, saj sta veterinarski inšpektor in predstavnik občine tistim, ki so izražali svoje mnenje, namenila nekaj konkretnih groženj in celo agresivno nastopala,” pravi predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec. Pripomni, da bi si koprski župan Boris Popovič lahko prišel prevzeti zavetišče sam, če jih že ni utegnil obiskati nikoli v preteklosti. V občinah pa da bi lahko bili vsaj toliko korektni, da bi jim dali na voljo nekaj dni, da najdejo namestitev za živali.

ODPMŽ: To je igra moči, denarja in politike

Bogataj Krivčeva meni, da gre v tej zgodbi vse po liniji moči, denarja in politike. Smo zadnja neprofitna organizacija v Sloveniji, ki upravlja zavetišče, in po 13 letih izražanja izjemnega zadovoljstva nad nami smo za njih čez noč in kar naenkrat postali najslabši upravljavec, ne razume.

Prepričana je, da so jim podtaknili nepravilnosti, za katere so po njenem mnenju odgovorne občine, ki so lastnice zavetišča. “Da niti ne omenjamo, kako občine še do danes niso poskrbele za brezdomne muce, ki jih na lastne stroške oskrbuje naše društvo,” pravi predsednica.

S pomočjo italijanskih društev in drugih podpornikov, ki so jim priskočili na pomoč, so sicer načrtovali selitev vseh psov in mačk do konca meseca, a so zdaj akcijo pospešili. Kam natančno jih vozijo, Bogataj Krivčeva sicer ni želela izdati. Po naših informacijah pa naj bi nov dom dobili tudi v azilu na Opčinah.

Počutijo se izigrani, pogajanj je konec

Zanimalo nas je, zakaj odklanja pomoč Komunale, ki je celo javno napovedala, da je pripravljena pod svoje okrilje vzeti vse štiri zaposlene v zavetišču. “Ne morem sodelovati z nekom, ki mi je na sestanku pred par dnevi obljubil, da bova vse dorekla ta teden, nato pa je že v petek nenapovedano in hinavsko vkorakal v zavetišče in ga hotel prevzeti. Bili smo izigrani, zato nadaljnjih pogajanj po tem dogodku ne nameravamo več imeti in do dogovora med Komunalo in društvom zagotovo ne bo prišlo,” je odločna Andreja Bogataj Krivec. Pravi, da se lahko drugi trije zaposleni v zavetišču odločijo po svoji vesti, ali bodo sprejeli ponudbo Komunale, sama pa, da jo bo zagotovo odklonila.

Zavetišče ni politična delavnica, ni mesto za ustvarjanje dobička in kariere, kot tudi ni pralnica davkoplačevalskega denarja, še dodaja in v prihodnjih dneh napoveduje veliki shod, ne izključuje pa niti možnosti referenduma.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano