Židan: Prodaja Vinakopra bi bila neodgovorna, nedržavotvorna in nevarna za Primorje

Družba Vinakoper je ena redkih dobrih vinskih kleti, ki proizvaja tri milijone litrov vina, skoraj 100 ljudem daje delo, ima v najemu veliko najboljših vinogradniških površin, zato bi bila prodaja izrazito neodgovorna, nedržavotvorna in celo nevarna za Primorje, je poudaril minister Dejan Židan. Upa, da se ne bo ponovila zgodba o Agroindu.

Minister Dejan Židan upa, da se ne bo ponovila zgodba o 
Agroindu. Foto: Tamino Petelinsek
Minister Dejan Židan upa, da se ne bo ponovila zgodba o Agroindu. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Židan poudarja, da vino ni samo gospodarska dejavnost, da predstavlja tudi zgodovino, kulturno krajino, ponos ljudi, ki se preko tega definirajo. Ob poročilih v medijih v zadnjih dneh, da prihaja do pritiska na Luko Koper, naj proda delež v družbi Adriafin, prek katere je skupaj z Istrabenzom lastnica Vinakopra, je Židan danes poklical direktorja te družbe Nevija Pucerja. Ta mu je potrdil, da vodstvo SDH oziroma predsednik uprave pritiska na Luko Koper, da se proda 50-odstotni delež v Adriafinu.

“Primorci imajo vso mojo podporo”

Ta dejanja Židan ocenjuje kot izrazito neodgovorna, nedržavotvorna in celo nevarna za Primorje. "Povsem razumem upor Primorcev, ko branijo Luko Koper in Vinakoper. Imajo vso mojo podporo," je dejal.

Glede te tematike je pisal tudi predsedniku vlade Miru Cerarju, zlasti z vidika vinarske zgodbe, ki se je zgodila v Vipavi. "Tudi tam je državni upravljavec DUTB prodajal terjatve in jih prodal napačnemu kupcu. Ni preveril, kdo je kupec in tam povzročil veliko tragedijo," je minister povzel zgodbo z ukrajinskimi lastniki v Agroindu, ki je pristal v stečaju.

Vlada na čelu s predsednikom odgovornosti ne more ubežati

V kolikor držijo navedbe, da je SDH pritiskala za prodajo deleža v Adriafinu, je po mnenju Židana to že nezakonito s stališča korporativnega upravljanja. "To je tudi v nasprotju z javnimi, državnimi, zlasti pa interesi Primorja kot regije. V kolikor to drži, upam da ne bo prišlo samo do tega, da se bo kdo opravičil. Tudi v Sloveniji morajo ljudje odgovarjati za napačna dejanja," je bil oster. Dodal je, da je lastnik SDH država in to je vlada ter da se vlada na čelu s predsednikom tej odgovornosti ne more ubežati.

"Nesprejemljivo je, da se nekdo, ki upravlja državno premoženje, zavzema za interese zasebne družbe."

Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc, ki se ji na prihajajoči skupščini obeta menjava, je v sredo za oddajo Odmevi dejala, da so ji v SDH v povezavi s 50-odstotnim lastniškim deležem Luke v družbi Adriafin povedali, da morajo svoj delež prodajati skupaj z Istrabenzom in da ne smejo izkoristiti možnosti za uveljavljanje prednostne pravice do nakupa polovičnega deleža.

"Nesprejemljivo je, da se nekdo, ki upravlja državno premoženje, zavzema za interese zasebne družbe," je dodala.

V SDH so v odzivu objavili dopis predsedniku uprave Luke Koper Dragomirju Matiću glede naložbe v Adriafinu. V njem so zapisali, da jih je Istrabenz, ki že dlje skuša prodati svoj 50-odstotni delež v Adriafinu, seznanil s pozivom za skupno prodajo Adriafina, ki ga je koprski holding poslal Luki. Istrabenz jim je sporočil tudi, da naj bi zainteresirani investitorji veljavnost ponudbe za Adriafin pogojevali s prodajo 100 odstotkov družbe.

SDH nadalje v dopisu izraža mnenje, da bi ločena prodaja Adriafina zagotovo vplivala na nižjo prodajno ceno, pred morebitno skupno prodajo pa bi lahko iz naložb Adriafina izločili nekatere nepremičnine.

Prav tako opozarjajo, da bi bila lahko po drugi strani morebiten prevzem 100 odstotkov Adriafina s strani Luke in poznejša prodaja te naložbe povezana tudi s posameznimi tveganji, zaradi katerih bi lahko pri Luki nastala poslovna škoda.

Kot pravijo v SDH, pri državnih podjetjih podpirajo vse poslovne odločitve, ki temeljijo na vlaganju v osnovno dejavnost, povečanju konkurenčnosti, kapitalske vrednosti družbe in donosnosti kapitala za vse delničarje.

STA


Najbolj brano