Želijo preprečiti odpoklic nadzornikov Luke Koper

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) pred skupščino Luke Koper zbirajo pooblastila malih delničarjev, s katerimi želijo preprečiti odpoklic nadzornikov, so sporočili z združenja. Kot so izpostavili, je v lasti nedržavnih akterjev dobrih 32 odstotkov vseh delnic, za odpoklic nadzornikov pa skupščina potrebuje 75 odstotkov kapitala.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) pred 
skupščino Luke Koper zbirajo pooblastila malih delničarjev, s 
katerimi želijo preprečiti odpoklic nadzornikov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) pred skupščino Luke Koper zbirajo pooblastila malih delničarjev, s katerimi želijo preprečiti odpoklic nadzornikov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ravnanja Slovenskega državnega holdinga (SDH) in nekaterih najvišjih predstavnikov oblasti, ki so na noge dvignila Primorsko ter se utegnejo dodatno razplamteti, ne morejo ostati brez resnih posledic, so zapisali v VZMD.

Sredinega zbora se je udeležil tudi predsednik VZMD Kristjan Verbič in izpostavil, da v združenju zaskrbljeno spremljajo ravnanja upravljalcev skupnega premoženja državljanov ter da bo VZMD storil vse, da se preprečijo ravnanja, ki družbi in njeni perspektivi škodujejo. Opozoril je, da je v družbi preko 11.300 malih delničarjev, pri čemer so številni tudi zaposleni v družbi. Luka Koper ima namreč več kot 32 odstotkov kapitala, ki ni v državni lasti, kar je pogostokrat spregledano, je prepričan. Da bi ustrezno informirali, omogočili soupravljanje in udejanjenje interesov vseh delničarjev Luke Koper, sta uprava družbe in VZMD sklenila dogovor o skupni izvedbi organiziranega zbiranja pooblastil. Delničarji so tako na svoje naslove že prejeli dopis in obrazec za prijavo in pooblastilo za glasovanje na skorajšnji skupščini družbe.

Pred skorajšnjo skupščino Luke Koper je pred upravno stavbo družbe že v sredo potekal tudi množičen zbor delavcev, na katerem so med drugim razpravljali o zahtevi za takojšen umik točk dnevnega reda, ki se nanašajo na menjavo članov nadzornega sveta. SDH je namreč nedavno v zahtevi za razširitev dnevnega reda predlagal tri nove nadzornike - Nemca Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča, ki bi zamenjali prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc ter Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Zaradi burnega odziva dela javnosti so se nato v holdingu odločil, da namesto Sorgenfreia predlagajo Rajka Reška, ki je v preteklosti med drugim deloval v vodstvih več turističnih podjetij v slovenski Istri.

Svoje aktivnosti, povezane z razvojem dogodkov v Luki Koper in SDH, bosta na današnji novinarski konferenci poleg Verbiča predstavila še predsednik sveta delavcev Mirko Slosar in vodja sekcije Luka Koper pri VZMD Davorin Petaros. Omenjeni so tudi predlagani pooblaščenci na pooblastilih za skupščino, zbiranje pooblastil pa se izteče že v petek.

STA


Najbolj brano