Želela je le podučiti sina

Najmanj tri mamice samohranilke z različnih koncev Slovenije bodo lahko svojim otrokom letos privoščile teden dni brezplačnih počitnic na morju. Vrata svojega stanovanja jim velikodušno odpira Koprčanka, prav tako mama samohranilka. “Nisem dobrodelnica, želela sem le dati sinu lekcijo in nama priskrbeti malo družbe za poletne dni,” pravi 35-letnica, ki je pred nekaj dnevi s svojo objavo na facebooku dosegla neverjeten odziv.

Preprost poziv, ki ga je Koprčanka objavila na svojem 
facebook profilu, je samo v nekaj urah delilo 370 uporabnikov.
Preprost poziv, ki ga je Koprčanka objavila na svojem facebook profilu, je samo v nekaj urah delilo 370 uporabnikov. 

KOPER > Na svojem facebook profilu je zapisala: “Če pozna kdo kakšno mamico z otrokom, ki si ne more privoščiti dopusta na morju, sem ju pripravljena gostiti za kakšen teden med poletjem. Stanovanje je dovolj veliko, družba še enega 7-letnika je zagotovljena. Hrana seveda tudi. Lokacija: center Kopra. Poskrbimo tudi za prevoz.” V samo nekaj urah je objavo delilo 370 uporabnikov in njena avtorica je do večera imela poln predal elektronskih sporočil s prošnjami za počitnikovanje pri njej. Mamice z otroki, ki jih bo gostila v prihodnjih tednih, prihajajo pretežno iz Štajerske, ena pa iz Nove Gorice. Prva, najmlajša, 20-letnica z osemmesečnim sinčkom, prispe danes.

To, da naša sogovornica v tem prispevku ne nastopa z imenom in priimkom, je njena želja. “Ni pomembno, kdo sem. Sem povsem običajna 35-letnica. Hodim v službo in plačujem kredit. Nisem premožna, v stanovanju nimam sobe viška, gostjam bom odstopila svojo. Bolj je pomembno, da se zavemo, da je veliko otrok v Sloveniji, ki še niso videli morja. Da je veliko mamic samohranilk, ki sebi in otroku ne morejo privoščiti veliko.”

Nepričakovan odziv

Odziv, na katerega je naletela njena objava, jo je šokiral in ganil. Poleg kandidatk za počitnikovanje se je oglasilo tudi veliko ljudi, ki želijo njenim gostjam nekaj podariti. Nekdo je ponudil brezplačen obrok v piceriji, nekdo drug je povabil na sladoled v slaščičarni, nekaj mamic je ponudilo, da zberejo oblačila in igrače za otroke ... “Od vseh odzivov me je eden še posebej ganil. Ko sem pred dnevi sama sedela na kavi in brala, je k meni pristopil gospod, ki sem ga videla prvič v življenju. Dal mi je vizitko in povedal, da se ukvarja s turističnimi vožnjami z ladjo. Rekel mi je, 'ko bodo prišle tiste tvoje mamice, jih kar pripelji k meni'. Ko sem to slišala, sem začela kar jokati.”

“Kaj mi lahko vzame 20-letnica z osemmesečnim otrokom?”

Začudili pa so jo pomisleki nekaterih znancev, ki so ji polagali na srce, naj dobro razmisli in jo spraševali, ali je res prepričana, da želi v svojem stanovanju gostiti popolne neznance. “To niso neznanci. To so mamice z otroki. Kaj mi pa lahko naredi 20-letnica z osemmesečnim sinčkom? Kaj mi lahko vzame?”

Novih poznanstev in življenjskih zgodb, ki jih bodo s seboj prinesle gostje, se veseli in jih nestrpno pričakuje. Novico, da bo letošnje poletje nekoliko drugačno, je z navdušenjem sprejel tudi njen sedemletnik. “S tem, ko bova nekomu pomagala, bova oba s sinom morda dobila lekcijo, kako bolj ceniti to, kar imamo na dosegu roke. Ne pravim, da so naši otroci razvajeni, a dejstvo je, da imajo vsega na pretek, od igrač, ki danes niso več tako drage kot včasih, do drugih možnosti za preživljanje prostega časa. Morda se premalo zavedajo sreče, ki jo imajo,” razloži, kakšen nauk želi posredovati sinu.

Sprva ni želela, da bi njeno gesto medijsko razglašali, a je nato pristala, predvsem iz enega razloga: “Ne pričakujem, da bodo zdaj vsi odprli vrata svojih stanovanj, dovolj bo že, če bo ta zgodba koga spodbudila, da vsaj razmisli, kaj bi lahko sam naredil, da bi pomagal drugim. Že zelo majhna gesta lahko sproži plaz. Družabna omrežja so v tem pogledu zelo koristna. Vsi želimo v življenju občutiti nek smisel. Trudimo se biti uspešni v službi in mislimo, da bomo tako izpopolnjeni. Na koncu pa človek ugotovi, da ima pravi smisel tisto, kar lahko daš drugemu. Meni je ta butast stavek, ki sem ga napisala na facebooku, v tem trenutku spremenil življenje na bolje.”

ILONA DOLENC


Najbolj brano