Že več mesecev čaka odločbo za uporabo terase

Lastnik lokala Čakola v Piranu že nekaj mesecev čaka na odločbo piranske občine, s katero bi mu formalno dovolila uporabljati teraso in izdala račun za najem javne površine. Vlogo je oddal že decembra, odgovora pa ni dobil. Na občini pravijo, da zamudi botrujejo tudi pritožbe sosedov zaradi hrupa.

Lastnik lokala Čakola že več mesecev čaka na odgovor občine in na odločbo o najemu javne 
površine, na kateri ima teraso. Foto: Helena Race
Lastnik lokala Čakola že več mesecev čaka na odgovor občine in na odločbo o najemu javne površine, na kateri ima teraso. Foto: Helena Race

PIRAN > “Vsako leto je enako. Že osem let imam lokal v Piranu in vedno moram na odločbe o najemu javne površine čakati po več mesecev,” pravi Gorazd Britovšek, lastnik Čakole, lokala za gasilskim domom v Piranu. Terasa je sicer na istem mestu že 30 let, na njej pa je 14 miz.

Potem ko je pred dvema letoma na odločbo čakal kar do julija in nato ugotovil, da je vlogi manjkalo soglasje Okolja, je letos za to poskrbel že decembra. “Ne vem, kaj se dogaja. Pričakoval sem, da bom odgovor dobil po 30 ali 60 dneh, a zdaj so prvomajski prazniki pred vrati, odločbe pa še vedno nimam,” je nejevoljen. Če bi odločbo in račun za skoraj 4000 evrov za celoletni najem javne površine prejel v začetku leta, bi lahko del stroškov že poravnal, še dodaja.

Zamudi botrujejo pritožbe sosedov

Na občini pojasnjujejo, da od vseh vlog za uporabo javnih površin, ki so jih prejeli, niti ena ni bila popolna, zato so vsem poslali vlogo za dopolnitev. “Vse vloge, h katerim so bile pravočasno poslane vse dopolnitve, so bile rešene v zakonitem roku in tudi izdane odločbe,” trdijo v občinski upravi. Glede vloge Čakole pa pravijo, da zamudi botrujejo pritožbe sosedov.

Britovšek pa odvrača, da ni seznanjen s tem, da bi njegovi vlogi karkoli manjkalo. Prav tako se mu ne zdi, da bi bila izdaja dovoljenja za uporabo terase povezana povezana s pritožbami sosedov; to bi kvečjemu igralo vlogo pri morebitnem podaljševanju delovnega časa, a tega Britovšek ne želi. Dovolj je, da je lokal pozimi odprt do polnoči, poleti pa do 1. ure zjutraj, pravi.

“Poleti ne morem odpreti oken”

Da nekatere sosede njegov lokal moti, sicer dobro ve, saj je bil deležen že številnih obiskov inšpekcij in policije, ki pa niso odkrile nepravilnosti, poudarja. Ena od sosed, Mia Križanec, pa se po drugi strani z ugotovitvami inšpektorjev ne more sprijazniti, niti ne more razumeti policije, da ni odkrila kršitev in celo njo obtožila, da je oddala lažno prijavo. “Cele noči nismo spali, glasna glasba, ki je tresla posteljo, je trajala celo do 5. ure zjutraj. V zadnjem času je sicer nekoliko bolje. Nimam nič proti gostilničarju, saj dobro dela in ima čisto. A gostinska dejavnost v pritličju stanovanjske hiše ni primerna. Poleti, ko so na terasi gostje, ne moremo niti odpreti oken, saj v prostor prihaja cigaretni dim, slišati je kričanje,” pravi. Zvok naj bi se do njenega stanovanja prenašal tudi zaradi lesene konstrukcije hiše, ki je niti ni mogoče primerno izolirati, še dodaja.

HELENA RACE


Najbolj brano