Že peti poginuli delfin letos

Člani društva Morigenos so včeraj dopoldne prejeli od piranskih ribičev obvestilo o mrtvem delfinu, ki so ga opazili dve milji in pol od Pirana. To je letos že peti primer poginulega delfina v našem morju.

Iz našega morja je društvo Morigenos letos odpeljalo že pet 
delfinjih trupel. Foto: Ana Hace/ Morigenos
Iz našega morja je društvo Morigenos letos odpeljalo že pet delfinjih trupel. Foto: Ana Hace/ Morigenos

PIRAN > “Takoj smo se odzvali na obvestilo ribičev in se odpravili po truplo delfina. Šlo je za odraslo samico, truplo pa je bilo že v zelo razpadajočem stanju, tako da vzroka smrti nismo mogli določiti,” nam je povedala raziskovalka v društvu Morigenos Ana Hace.

Po razpadli hrbtni plavuti ni bilo niti moč ugotoviti, ali je šlo za enega izmed približno 100 delfinov, ki jih društvo Morigenos v severnem Jadranu redno spremlja. Več bo znanega po obdukciji, ki jo bodo opravili na ljubljanski veterinarski fakulteti. Od tam bodo ostanki telesa poginule delfinje samice šli v sežig, živalski kadavri so namreč nevarni odpadki.

To je letos že peti primer poginulega delfina v našem morju. V aprilu sta se dva nesrečno zapletla v ribiške mreže, v juliju pa so društvo o še dveh delfinjih kadavrih obvestili kopalci na izolskih Belih skalah in na Svetilniku. “Tudi delfini umirajo. Težko je reči, ali je to število zaskrbljujoče. Gotovo pa je, da nam ljudje pogosteje kot v preteklosti sporočajo svoja opažanja na morju,” pravi Hacetova. ID


Najbolj brano