Združili so preteklost in sodobnost Pirana

Osem let je minilo, odkar so začeli obnavljati godbeni dom v Piranu, preden so ga včeraj uradno spet odprli - pod imenom Mediadom Pyrhani. Med obnovo so odkrili podzemne hodnike, ki so jih zdaj povezali z multimedijsko predstavitvijo zgodovine mesta.

Obiskovalci se lahko sprehodijo tudi po “podzemlju”, ki so ga 
odkrili med obnovo pred nekaj leti. Foto: Helena Race
Obiskovalci se lahko sprehodijo tudi po “podzemlju”, ki so ga odkrili med obnovo pred nekaj leti. Foto: Helena Race

PIRAN > Nekdanji godbeni dom v Piranu, zdaj imenovan Mediadom Pyrhani, v Kumarjevi ulici 3, je prve prireditve gostil že pred nekaj meseci, včeraj - ko so predvajali tudi film o preteklosti in sedanjosti Pirana v 3D tehniki - pa so ga tudi uradno odprli. Gre za multimedijski muzej in novo kulturno središče Pirana ter eno najpomembnejših pridobitev mesta in občine Piran v zadnjih letih, je dejal župan Peter Bossman na prireditvi, ki so jo pripravili v mestni galeriji (ker ima večjo dvorano).

Ko so se pred več kot osmimi leti na občini odločili za prenovo godbenega doma, še niso vedeli, kaj se skriva pod tlemi stavbe. Skupaj z arheološkimi odkritji so se nato spreminjali tudi gradbeni načrti in vsebina. Projekt obnove je bil leta 2013 ocenjen za najboljši občinski kulturni projekt izmed 57 v Sloveniji, izvedbo, ki je stala približno 1,1 milijona evrov, pa je omogočil večinoma evropski in državni denar.

Ime Mediadom Pyrhani poudarja multimedijsko sodobno tehnologijo, ki obiskovalcem pomaga pri odkrivanju zgodovine, arheologije, arhitekture, in odprtost do različnih kulturnih vsebin. Ime Pyrhani pa izhaja iz historičnega imena mesta Piran, ki se je v latinščini imenoval Piranum, Pyrhanum oziroma Castrum Pyrhani.

Zdaj se obiskovalci Mediadoma Pyrhani lahko sprehodijo po “podzemlju”, po tlakovanem hodniku in si ogledajo šest obokanih niš. Na sramotilnem stebru, ki so ga prenesli z Ribiškega trga (in ga tam nadomestili s kopijo), se vrstijo fotografije obiskovalcev, ki jih posname sodobna tehnologija. Na številnih zaslonih na dotik so v petih jezikih (slovenščini, italijanščini, angleščini, nemščini in ruščini) predstavljeni zgodovina in zanimivosti Pirana. V nadstropju pa je dvorana, v kateri predvajajo tudi 15-minutni film v 3D tehniki. Ta prikazuje, kako je rasel Piran, kako se je spreminjalo njegovo obzidje, sprehodi se skozi zgodovino solin, Beneške republike, arhitekturo, sakralno dediščino, predstavi pa tudi današnje dogodke in znamenitosti Pirana.

“Dvorana bo namenjena najrazličnejšim kulturnim dogodkom. Te dni je bil v njej, na primer, Festival evropskega in mediteranskega filma. Mediadom bo odprt tudi za obiskovalce, trenutno od 12. do 19. ure, urnik pa bomo prilagajali obdobju in potrebam,” pravi Danijel Lovšin, predsednik Zveze kulturnih društev (ZKD) Karol Pahor Piran, ki upravlja z novim kulturnim središčem Pirana. Vstopnina bo tri evre. V obnovljenem domu so zaposlili tri osebe, ki jim plačo zagotavlja občina preko ZKD. HELENA RACE


Najbolj brano