Združenje nadzornikov Slovenije ostro do korporativnega upravljanja v Luki

V Združenju nadzornikov Slovenije so se ostro odzvali na korporativno upravljanje v Luki Koper. Kot poudarjajo, mora uprava v sodelovanju z nadzornim svetom nemudoma poskrbeti za ustrezno upravljanje družbe.

V Združenju nadzornikov Slovenije so opozorili tudi, da 
preveč usklajeno delovanje med predsednikom uprave Luke 
Dragomirjem Matićem in prvo nadzornico "pomembno 
zbližuje interese obeh in lahko postavlja dvom v prihodnjo 
kakovost nadzorovanja družbe. Uprava ne sme sodelovati ali 
kakorkoli vplivati na kadrovske procese za člane nadzornega 
sveta, ki jo ali jo bodo v prihodnje nadzorovali," so dodali. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Združenju nadzornikov Slovenije so opozorili tudi, da preveč usklajeno delovanje med predsednikom uprave Luke Dragomirjem Matićem in prvo nadzornico "pomembno zbližuje interese obeh in lahko postavlja dvom v prihodnjo kakovost nadzorovanja družbe. Uprava ne sme sodelovati ali kakorkoli vplivati na kadrovske procese za člane nadzornega sveta, ki jo ali jo bodo v prihodnje nadzorovali," so dodali. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V Združenju nadzornikov Slovenije so na začetku opozorili, da sedanje stanje v Luki Koper povzroča škodo družbi, njenim delničarjem, strankam in drugim deležnikom. "Naša pravica kot državljanov, da izražamo svoja stališča in uveljavljamo osebne cilje, se nikakor ne sme zamenjevati s pravico do dela in cilji, ki jih preko zakonite stavke običajno uveljavljajo zaposleni," so zapisali v združenju, ki mu sicer predseduje prvi mož Modre zavarovalnice Borut Jamnik.

V združenju so poudarili, da ima Slovenski državni holding (SDH) kot upravljalec državnih naložb temeljno zakonsko pravico predlagati zamenjavo nadzornikov. "Poseganje v to pravico s strani zaposlenih, ki imajo svoje predstavnike v nadzornem svetu, ali s strani uprave družbe, ki jo člani nadzornega sveta nadzorujejo, je nezakonito in nelegitimno," so jasni v združenju.

“SDH mora predčasen odpoklic nadzornikov znati utemeljiti v interesu družbe”

A v isti sapi so dodali, da so predčasni odpoklici članov nadzornega sveta izjeme, zato tudi politika upravljanja SDH določa javno razkritje vsebinskih razlogov za odpoklic nadzornikov. "SDH mora torej predčasen odpoklic nadzornikov znati utemeljiti v interesu družbe in skladno s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države," so zapisali.

Ustreznost razlogov presojata v prvem koraku nadzorni svet SDH ali vlada kot skupščina holdinga, končna odločitev pa je vedno v rokah delničarjev na skupščini, ne pa zaposlenih ali uprave, ki po opozorilih združenja tudi ne morejo sankcionirati delovanja SDH.

Kršitev več načel korporativnega upravljanja

Dogajanje v Luki Koper ob predlagani predčasni zamenjavi treh nadzornikov družbe na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc, ki je pripeljalo do odstopa predsednika uprave SDH Marka Jazbeca, umika te točke s petkove skupščine in tudi do blokade koprskega pristanišča s strani delavcev, tako po navedbah združenja krši več načel korporativnega upravljanja.

"Upravljanje družb kot primarno postavlja zaupanje delničarjev do članov nadzornega sveta, ki jim s tem podelijo mandat in ne obratno, zaupanje članov nadzornega sveta do delničarjev," so zapisali in dodali, da je spor med Žnidaršič Kranjčevo in SDH s tega vidika neprimeren.

V združenju opozorili tudi na preveč usklajeno delovanje med Matićem in Žnidaršič-Kranjčevo

V združenju so opozorili tudi, da preveč usklajeno delovanje med predsednikom uprave Luke Dragomirjem Matićem in prvo nadzornico "pomembno zbližuje interese obeh in lahko postavlja dvom v prihodnjo kakovost nadzorovanja družbe. Uprava ne sme sodelovati ali kakorkoli vplivati na kadrovske procese za člane nadzornega sveta, ki jo ali jo bodo v prihodnje nadzorovali," so dodali.

Jazbečev odstop po tem, ko je dobil zaupnico nadzornega sveta SDH za predlagano zamenjavo nadzornikov, bi bil po mnenju združenja v primeru izvedbe zamenjave lahko razumljen kot smotrn umik z namenom, da bi se stvari v Luki v prihodnje hitreje zgladile. "Njegov odstop v luči umika skupščinskega predloga zamenjave nadzornikov pa je bil nesmiseln in, kot se je izkazalo, neproduktiven v smislu pomiritve razmer," so zatrdili.

Ob koncu so še ugotovili, da je slabo za družbo, da ima nadzornike, ki jim največji delničar ne zaupa. "Še slabše za družbo pa je, če delničar in nadzorniki v javnosti komunicirajo eden zoper drugega," so sklenili.

STA


Najbolj brano