Zdravljenje na Kitajskem že kaže prve rezultate

Hudo bolna koprska pediatrinja Suzana Sekuloska se je pred dvema tednoma začasno vrnila s Kitajske, kjer je konec oktobra začela z alternativnim zdravljenjem s sono-foto dinamično terapijo. Določene preiskave je želela opraviti v Sloveniji, saj so na Kitajskem zelo drage. Laboratorijski izvidi so ji vlili dodatni optimizem. “Analiza krvi je pokazala, da so vrednosti že skoraj normalne,” je zadovoljna.

“Kako ne bom vesela, ko pa vidim, da zdravljenje na Kitajskem že daje prve rezultate,” je zadovoljna Suzana Sekuloska, ki ji je mož Milisav v veliko oporo.   Foto: Petra Vidrih
“Kako ne bom vesela, ko pa vidim, da zdravljenje na Kitajskem že daje prve rezultate,” je zadovoljna Suzana Sekuloska, ki ji je mož Milisav v veliko oporo.  Foto: Petra Vidrih

KOPER > “Počutim se v redu, nič me ne boli, tudi sicer nimam nobenih težav ... No, nekaj las sem zaradi kemoterapije izgubila, ampak - saj to je bilo vendar pričakovati,” je hitela razlagati med včerajšnjim obiskom.

Rezultati so obetavni

“Poglejte, tukaj so izvidi,”je pograbila šop papirjev in nam jih ponudila čez mizo. “Biokemijske preiskave krvi, ki so jih opravili na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, so pokazale, da so vrednosti tumorskih markerjev zelo padle. Pravzaprav so skoraj normalne. Precej je padla tudi vrednost jetrnih encimov. Pa tudi slikanje s CT (računalniško tomografijo op. a.) je pokazalo, da je aktivnost tumorja precej manjša. Kako ne bom zadovoljna ob takšnih rezultatih,” se je zasmejala.

Nato pa se ji je obraz zresnil. “Ko smo izvedeli, da je moje telo napadel holangiokarcinom - rak žolčevoda, ki je zelo invaziven in se hitro širi na vse vitalne organe telesa, mi je onkologinja dala vsega nekaj mesecev življenja. A po sedmih mesecih sem še vedno tu. Počutim se zdrava, sploh ne razmišljam o bolezni, ampak zgolj o tem, kako bom še naprej živela.”

“Boš videla, vse bo še dobro,” jo je ljubeče pogledal mož Milisav, ki je imel včeraj še dodaten razlog za veselje, saj je po dobrem letu in pol, kar je bil brez službe, vendarle dobil novo zaposlitev.

Vsak si želi živeti

Suzana Sekuloska se prihodnji ponedeljek v spremstvu svoje sestre vrača na Kitajsko, v bolnišnico Renkang, kjer to vrsto raka, ki je prizadel njeno telo, v pozni fazi uspešno zdravijo z alternativno obliko zdravljenja, s tako imenovano sono-fotodinamično terapijo (SPDT). “Dva ciklusa terapij sta za mano. Potrebovala bi vsaj še štiri, a denarja imam komaj še za eno,” prizna.

Doslej je za zdravljenje v dobrem mesecu in pol porabila že dobrih 40.000 evrov. Potrebovala bi jih vsaj še dvakrat toliko. “Vem, da je to veliko denarja. In vem, da še mnogi drugi potrebujejo pomoč. A ko na lastne oči vidiš ljudi, ki so ozdraveli, se enostavno okleneš upanja. Vsak si želi živeti.” Z možem upata, da jima bo čim prej uspelo prodati del hiše v Semedeli, vesela pa bi bila tudi pomoči dobrih ljudi. Mnogi so že pomagali, za kar sta jim neskončno hvaležna. “Prvega januarja sem dopolnila 47 let. Imam tri otroke, najmlajši je star 12 let, in rada bi bila ob njih, ko bodo zaključili študij, se poročili, ko bodo postali starši ... Zdaj, ko se kažejo konkretni rezultati, bi bilo res škoda, če ne bi z zdravljenjem nadaljevali,” z upanjem v očeh pravi Suzana Sekuloska.

Kako lahko pomagate?

> s klicem na 090/93-30-39 prispevate 2,99 evra

>z nakazilom na IBANSI56-02236-1455326646, odprt pri NLB, SWIFT LJBASI2X, poslovalnica Koper, s pripisom Donacija za Suzano Sekuloska. Imetnik računa: Milislav Sekuloski, Kovačičeva 40 c, 6000 Koper.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano