Zbrali več kot pet ton nevarnih odpadkov

V letošnji pomladni akciji zbiranja nevarnih odpadkov so v Komunali Koper v Mestni občini Koper in Občini Ankaran skupno zbrali 5401 kilogram nevarnih odpadkov, kar je za 393 kilogramov manj kot aprila lani.

V akciji zbiranja nevarnih odpadkov so v Komunali Koper  v 
Mestni občini Koper in Občini Ankaran skupno zbrali več kot 
pet ton nevarnih odpadkov.
V akciji zbiranja nevarnih odpadkov so v Komunali Koper v Mestni občini Koper in Občini Ankaran skupno zbrali več kot pet ton nevarnih odpadkov. 

KOPER > Zbrali so 2061 kilogramov odpadne barve, 1256 kilogramov jedilnega olja in 893 kilogramov odpadnega. Med zbranimi nevarnimi odpadki je bilo še 193 kilogramov baterijskih vložkov, 186 kilogramov topil, 180 kilogramov odpadnih zdravil, 179 kilogramov čistil, 174 kilogramov pesticidov, 120 kilogramov onesnažene embalaže, 111 kilogramov praznih tlačnih posod, 42 kilogramov sijalk in šest kilogramov kislin, so sporočili iz koprske Komunale.

Pomladne akcije se je na 58 zbirnih mestih udeležilo 458 občanov oziroma 139 manj kot v enakem obdobju lani. Največ obiskovalcev, in sicer po 35, je bilo na zbirnem mestu nasproti pokopališča na Škofijah in na parkirišču pri pokopališču v Dekanih.

Manjšo količino zbranih nevarnih odpadkov pripisujejo temu, da so stare količine nevarnih odpadkov v gospodinjstvih v prejšnjih letih večinoma sanirali. Nepravilno odloženi nevarni odpadki, kot so topila, čistila, kisline, kozmetika, fitofarmacevtska sredstva, jedilno in motorno olje, odpadne barve, sijalke, onesnažena embalaža, odpadna zdravila ali odpadni avtomobilski akumulatorji, namreč predstavljajo veliko grožnjo za okolje in zdravje ljudi ter živali. “Zato nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v zabojnike, med druge gospodinjske odpadke ali v okolico, ti odpadki namreč lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec ali druge težke kovine, ki predstavljajo veliko okoljsko grožnjo,” svetujejo v Komunali Koper.

NR


Najbolj brano