Zaživel je prenovljen portal za Slovence v sosednjih državah

Oblikovalci prenovljenega portala za slovenske manjšine v sosednjih državah so bili danes, ko so ga predstavili javnosti v prostorih TV Koper Capodistria, upravičeno ponosni. Projekt je zastavljen široko in na višji ravni kot doslej, kar je v negotovih časih za medijsko krajino dobra novica.

Barbara Kampos (v sredini) je na včerajšnji predstavitvi 
prenovljenega portala gostila odgovorno urednico  Slovenskega programskega oddelka RAI Martino Repinc. Desno je 
tehnični oblikovalec Davor Lonzarič. Foto: Denis Sabadin
Barbara Kampos (v sredini) je na včerajšnji predstavitvi prenovljenega portala gostila odgovorno urednico Slovenskega programskega oddelka RAI Martino Repinc. Desno je tehnični oblikovalec Davor Lonzarič. Foto: Denis Sabadin

KOPER > “Mislim, da se premalo poznamo, in to je prostor, kjer se lahko vsi skupaj spoznamo bolje,” je ob slavnostni predstavitvi napovedala urednica portala Barbara Kampos. Prav ona, tako so vsaj poudarjali sodelavci iz vrst vseh štirih slovenskih manjšin v sosednjih državah, je najbolj zaslužna za novo pridobitev RTV Slovenija in RTV Koper Capodistria. Slednji je namreč skrbnik portala, ki naj bi postal stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

Portal http://svsd.rtvslo.si/svsd/, ki je del portala MMC RTV Slovenija, je bil ustanovljen že pred leti, a je postal nekakšno slepo črevo, saj se z njim nihče ni ukvarjal. Kamposova ga je postavila na nove temelje, saj se je povezala z zamejskimi mediji. Tako bodo sodelavci deželnega sedeža RAI v Trstu, Primorskega dnevnika, deželnega sedeža ORF v Celovcu, časnika Porabje, člani društva Porabska mladina ter člani slovenskih društev na Hrvaškem soustvarjali portal, ki ima namen zbirati informacije o dogajanju med Slovenci v sosednjih državah na enem mestu s ciljem boljšega medsebojnega spoznavanja. Sami bodo posredovali vesti o dogodkih, pomembnih za tamkajšnjo narodno skupnost, poleg tega pa objavljali televizijske kot radijske prispevke, ki jih bodo pripravili v okviru RTVS. Cilj je tudi, da Slovenci, predvsem mladi, bolje spoznajo pestre aktivnosti društev in organizacij zamejskih Slovencev.

Portal, ki ga je tehnično oblikoval Davor Lonzarič, so v celoti prilagodili novemu načinu uporabe spleta za vse mobilne naprave. Obogaten je s številnimi povezavami, avdio in video vsebinami, na njem je mogoče v živo poslušati tudi štiri radijske postaje: Radio Koper, Radio Trst A, Slovenski radio ORF in Radio Monošter. DENIS SABADIN


Najbolj brano