Zaradi vinjet spet ideje o odcepitvi Istre

Izjave prometnega ministra Petra Gašperšiča, ki je ob razpravi glede vinjet v predoru Markovec in preusmeritvi tranzitnega prometa v četrtek dejal, da naj se ljudje izselijo iz turistične regije, če jih motijo turisti, in da naj gredo živet v naravo, če jih motijo avtomobili, so precej razburile domačine. V Oljki - stranki slovenske Istre predsednika vlade Mira Cerarja celo pozivajo, naj zaradi žaljivih izjav ministra nemudoma odstavi.

Nedavna otvoritev predora Markovec je prebivalcem Istre 
prinesla tudi nove težave.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Nedavna otvoritev predora Markovec je prebivalcem Istre prinesla tudi nove težave.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > “Minister Gašperšič se je nedostojno in žaljivo opredelil do vseh tistih, ki že dolgo časa opozarjamo na popolnoma neurejen vinjetni in prometni režim na celotnem območju slovenske Istre, ki prebivalcem in obiskovalcem regije nosi samo težave,” pravi Valter Krmac iz Oljke.

Ministru Gašperšiču sporočajo, da se nihče ne namerava izseliti iz Istre zaradi mačehovske politike, ki jo Ljubljana vodi do nje že dolgo let. “Kvečjemu bi si želeli, da se končno ustanovijo regije in se trenutni centralizirani politiki odvzamejo vsa pooblastila za škodljivo upravljanje prostora, ki ga ne pozna in je ne zanima,” še pravi Krmac in dodaja, da je izjava ministra Gašperšiča samo potrditev odnosa Ljubljane do tukajšnje regije in absolutnega pomanjkanja državnih razvojnih in naložbenih programov na praktično vseh področjih. ”Takega ministra in take politike ne rabimo,” pravi Krmac. Od Gašperšiča pričakujejo takojšnje opravičilo, predsednika vlade pa pozivajo, naj ga nemudoma odstavi. Če tega ne bo storil, v Oljki napovedujejo, da bodo pričeli s postopki odcepitve Istre.

“Bil sem zraven, ko je minister dal to izjavo. Mislim, da nas ni hotel žaliti, se je pa res nekoliko nerodno izrazil. Mogoče mu ne bi škodilo, če bi si vzel nekaj dni dopusta in se posvetoval, kako naj nastopa v javnosti,” pravi predsednik krajevne skupnosti Za gradom Zlatko Gombar. V njihovi KS odločno nasprotujejo, da bi se tranzitni promet speljal mimo Markovca, saj bi bili s tem najbolj prizadeti prav njihovi prebivalci. Zato so ob odprtju predora Markovec že razmišljali o protestni zapori ceste Vena Pilona, vendar so si nato premislili. “Gašperšič razmišlja podjetniško, da bi lahko ljudje imeli tudi koristi od tranzitnega prometa. Tukaj ni mislil samo na Markovec, ampak širše. Zato sem mu tudi sarkastično odgovoril, da že pripravljamo javni razpis za stojnice, na katerih bomo voznikom v koloni prodajali pijačo,” je še dejal Gombar.

Ideja koprskega župana Borisa Popoviča o lokalni vinjeti se Gombarju zdi dobra in prepričan je, da se zgodba okoli nje še ni zaključila, čeprav taka rešitev zdaj ni bila sprejeta. Direktor turističnega združenja Izola Dean Kocjančič meni, da ministrova izjava ni primerna. “Take izjave si sploh ne zaslužijo nobenega komentarja,” pravi Kocjančič.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano