Zaposleni Luke Koper zbrali več kot 8000 podpisov pod zahtevo vladi

Zaposleni Luke Koper so danes v Kopru zbrali skoraj 1000 podpisov pod izjavo, ki od vlade zahteva takojšen začetek gradnje drugega tira med Koprom in Divačo ter želi preprečiti razprodajo edinega slovenskega tovornega pristanišča. Skupaj s podpisi, zbranimi preko spletne aplikacije in pisnega obrazca, jih imajo že skoraj 8500.

Zaposleni Luke Koper so  v Kopru zbrali skoraj 1000 podpisov 
pod izjavo, ki od vlade zahteva takojšen začetek gradnje 
drugega tira med Koprom in Divačo ter želi preprečiti 
razprodajo edinega slovenskega tovornega pristanišča. Fotografija je s protesta pred nekaj dnevi.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zaposleni Luke Koper so v Kopru zbrali skoraj 1000 podpisov pod izjavo, ki od vlade zahteva takojšen začetek gradnje drugega tira med Koprom in Divačo ter želi preprečiti razprodajo edinega slovenskega tovornega pristanišča. Fotografija je s protesta pred nekaj dnevi.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zaposleni bodo podpise zbirali tudi v prihodnje, da bi preprečili namero vlade, da bi preko napovedanega zakona o ustanovitvi projektnega podjetja za gradnjo drugega tira uzakonila izhodišča za privatizacijo Luke Koper, so v svetu delavcev Luke Koper navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Podporo prizadevanjem zaposlenih v Luki Koper so v minulih dneh po njihovih navedbah izkazale tudi različne skupine in združenja. Zaposleni so se obrnili tudi na primorske poslance in jih prosili, naj se pri odločevalcih zavzamejo za zaščito edinega slovenskega pristanišča. To zagotavlja okoli 4000 delovnih mest, “ki vsako leto v državni in lokalne proračune prinaša okoli 20 milijonov evrov, brez dividend, ki so samo v lanskem letu znašale dobrih 13 milijonov evrov”.

Zaposleni so tudi prepričani, da bi vsakršen poseg v organizacijski model pristanišča resno ogrozil konkurenčnost in prihodnost Luke Koper, “ki je po rezultatih poslovanja najbolj uspešen pristaniški sistem med pristanišči severnega Jadrana in se lahko primerja s konkurenco na evropski ravni”.

Svet delavcev in drugi predstavniki zaposlenih v Luki Koper so 3. februarja na predsednika vlade Mira Cerarja ter predsednika SD in Desusa, Dejana Židana in Karla Erjavca, naslovili poziv, naj omogočijo razvoj Luke, povežejo Primorsko s preostalo Slovenijo in zgradijo dodaten železniški tir.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa je kmalu zatem poudaril, da država ne potrebuje nobenega pritiska, da bi odločila o pomembnosti drugega železniškega tira Koper-Divača, ker je ta odločitev že sprejeta.

STA


Najbolj brano