Zapleti v Marini Koper

Zveza pomorskih športnih društev od Mestne občine Koper na sodišču zahteva lastništvo nad zemljiščem in objektom v Marini Koper, kjer je tudi sedež Zveze. Obravnava je preložena za nedoločen čas, saj je koprska občina vložila nasprotno tožbo.

Mestna občina Koper je Marini Koper oziroma Grafistu kot 
večinskemu lastniku podelila stavbno pravico za 35 let, 
Zveza  pomorskih športnih društev pa trdi, da je del zemljišč in 
objektov njihova last.   Foto: Alenka Penjak
Mestna občina Koper je Marini Koper oziroma Grafistu kot večinskemu lastniku podelila stavbno pravico za 35 let, Zveza pomorskih športnih društev pa trdi, da je del zemljišč in objektov njihova last.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Tako Zveza pomorskih športnih društev, katere predsednik je Slobodan Radujko, kot tudi Mestna občina Koper trdita, da sta lastnici zemljišča, na katerem stojijo objekti Zveze oziroma Jadralnega kluba Jadro, Veslaškega kluba Nautilus in restavracije Skipper. “Že šest let se tožimo. Občina pa s svojo protitožbo vse skupaj samo zavlačuje,” je prepričan Radujko. Na koprski občini odgovarjajo, da so objekte s sklepom občinskega sveta proglasili za javno športno infrastrukturo in da so stavbno pravico podelili Marini Koper. Zato se ne strinjajo, da bi lastništvo nad objekti dobila Zveza.

Ko je začel Istrabenz graditi Marino, je JK Jadro prispeval tudi nekaj denarja, saj je želel biti družabnik pri izgradnji Marine. Istrabenz je Marino skupaj z restavracijo Skipper končal leta 1989, v prostore je namestil tudi vso opremo. JK Jadro je postal in ostal solastnik Marine, saj ima 4,6 odstotni delež. Manjši delež ima tudi Investbiro, vse ostalo, kar 88 odstotkov Marine Koper, pa ima od leta 2009 koprski Grafist.

Spor traja že šesto leto. Začelo se je, ko je Istrabenz, graditelj Marine Koper in dolgoletni pokrovitelj pomorskih športov, pod vodstvom Igorja Bavčarja Marino prodal koprskemu Grafistu, ki je v lasti Anteja Guberca.

Ko je Marino Koper prevzel Grafist, je koprska občina objavila javni poziv in stavbno pravico za 35 let podelila Marini Koper. Zveza se je takrat odločila, da bo po sodni poti dokazovala lastništvo na območju Marine Koper, kar ji do danes še ni uspelo.

V začetku maja se bo na sodišču nadaljevala tudi odškodninska tožba, v kateri Marina Koper od Zveze zahteva poplačilo dolgov v višini 183.000 oziroma vračilo restavracije Skipper.

Te dni pa je upravno sodišče razveljavilo odločbo Agencije RS za okolje, ki je Zvezi pomorskih športnih društev odrekla vodno pravico. “Imamo ustavno pravico dostopa do morja,” pravi Slobodan Radujko. Dostop do morja bi lahko veslačem in jadralcem omogočila tudi Marina Koper, vendar na to pri Zvezi ne pristajajo. “Oni imajo dovoljenje za komercialno rabo, mi pa za športno in te pravice ne damo,” dodaja Radujko.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano