Zamenjala politično stranko in postala nadzornica

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper ima od decembra lani nove nadzornike. Med njimi je tudi Rožana Viler, dolgoletna članica koprske SD, ki pa je tik pred lokalnimi volitvami 2014 prestopila v Popovičevo stranko Slovenija za vedno (SZV) in si na tak način zagotovila nadzorniško funkcijo. Ker pa je Vilerjeva zaposlena v podjetju Planinvest nepremičnine, ki upravlja s skladovimi stanovanji, je v potencialnem konfliktu interesov.

Rožana Viler Foto: Youtube
Rožana Viler Foto: Youtube

KOPER > Na koprski občini so potrdili, da je Rožano Viler v nadzorni svet javnega stanovanjskega sklada predlagala stranka Slovenija za vedno. Za potrebe lokalnih volitev 2014 jo je ustanovil koprski župan Boris Popovič. Na tej listi se je na lokalnih volitvah 2014 presenetljivo znašla tudi Vilerjeva, ki je bila pred tem dolgoletna članica koprske SD in celo članica predsedstva stranke SD, ko jo je še vodil Sebastjan Kokl. Na lokalnih volitvah 2014 se je dogovarjala za kandidaturo na listi SD, ko pa so se v stranki začele težave - spomnimo, da je zaradi izključitev iz stranke in pritiskov iz Ljubljane odstopilo celotno takratno vodstvo koprske SD -, je hitro presedlala k Popoviču.

Vilerjeva odložila telefon

“Za vse informacije se obrnite na mestno občino Koper,” nas je odslovila Vilerjeva, ko smo jo poklicali in jo povprašali, kako to, da je sploh soglašala, da jo imenujejo za članico nadzornega sveta koprskega stanovanjskega sklada, ko pa je zaposlena v podjetju Planinvest nepremičnine, ki upravlja z objekti, v katerih so skladova stanovanja.

Kot nadzornica sklada bo torej nadzirala posle s podjetjem, kjer je zaposlena, kar pa je potencialen konflikt interesov. To so nam potrdili tudi na koprski občini, kjer so pojasnili, da imajo nadzorniki sklada po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije status uradne osebe, zato zanje velja dolžnost izogibanja nasprotju interesov.

Gre za okoliščine, v katerih zasebni interes uradne osebe vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog. “V konkretnem primeru to pomeni, da bi se morala članica dosledno izločiti iz vseh postopkov v primerih, če bi nadzorni svet javnega stanovanjskega sklada obravnaval zadeve, ki bi se kakorkoli nanašale na podjetje, v katerem je zaposlena,” je sporočila Mojca Beljan, vodja službe za odnose z javnostmi na koprski občini.

Ali bo to tudi počela in na kakšen način bo nadzorni svet zagotavljal transparentnost postopkov, smo želeli povprašati tudi Vilerjevo, vendar je telefonski pogovor z nami brez pozdrava prekinila. Vilerjeva namreč ni bila zadovoljna, da smo jo poklicali po telefonu, češ da ne more vedeti, ali se res pogovarja z novinarko. Ko smo ji predlagali osebno srečanje, pa je odložila telefon.

Na skladu nadzornikov ne komentirajo

Na koprskem stanovanjskem skladu so nam pojasnili, da so pogodbo s podjetjem Planinvest nepremičnine sklenili 24. maja leta 2011 in da so ga izbrali zato, ker je pri zbiranju ponudb ponudilo najbolj ugodno ceno.

“Izbor in imenovanje članov nadzornega sveta Javnega stanovanjskega sklada MOK pa je v pristojnosti lastnika, torej občine in občinskih svetnikov, zato javni stanovanjski sklad imenovanja ne more komentirati. Lahko pa povemo, da so bili vsi člani nadzornega sveta imenovani zakonito in po predpisanih postopkih,” je sporočil pomočnik direktorja koprskega stanovanjskega sklada Igor Franca. Koprski občinski svet je Vilerjevo in druge nadzornike z 18 glasovi za in petimi proti imenoval decembra lani.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano