Zahtevajo celotno plačo in rešitev zagat

Ozračje v izolski bolnišnici (SBI) je vse bolj razgreto. Čeprav je koordinacija vseh reprezentativnih sindikatov, ki delujejo v SBI, sklenila počakati do konca januarja, pa je bolnišnični sindikat Fides pohitel in opozorilno stavko zdravnikov v sredo napovedal za 11. februarja. Najbrž se jim bodo pridružili tudi preostali zaposleni, člani drugih sindikatov. Vsi namreč zahtevajo izplačilo celotne plače 10. februarja in zavračajo izplačilo v dveh delih.

Koordinacija vseh reprezentativnih sindikatov, ki delujejo v Splošni bolnišnici Izola, je sklenila počakati do konca januarja, bolnišnični sindikat Fides pa je pohitel in opozorilno stavko zdravnikov napovedal za 11. februarja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koordinacija vseh reprezentativnih sindikatov, ki delujejo v Splošni bolnišnici Izola, je sklenila počakati do konca januarja, bolnišnični sindikat Fides pa je pohitel in opozorilno stavko zdravnikov napovedal za 11. februarja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > V izolski bolnišnici deluje sedem različnih sindikatov, ki so se povezali v koordinacijo pred tednom dni. Zdaj pa je bolnišnični odbor sindikata zdravnikov Fides pohitel in že v sredo sklenil napovedati opozorilno stavko 11. februarja. Bolnišnični enoti Fidesa s predseduje Andreja Smajila, ki v sporočilu za javnost navaja, da bo potekala opozorilna stavka zdravnikov 11. februarja od 8. do 9. ure. Delo zdravnikov bo omejeno skladno z zakonodajo. Izjema bodo le urgentni bolniki. Fides zahteva celotno izplačilo plače za mesec januar, hkrati z vsemi pripadajočimi davki in prispevki.

Zakaj hitijo in ali bodo stavkali le zdravniki? Damjan Polh, član republiškega sindikata Fides, pojasnjuje, da so pohiteli, “ker nas k temu zavezujejo predpisi. Preostali zaposleni, člani drugih sindikatov, se nam bodo med opozorilno stavko zagotovo pridružili, saj smo se sindikati med seboj povezali in imamo povsem iste zahteve - izplačilo celotne plače v februarju in tudi vnaprej. Na ta način želimo vodstvo SBI in odgovorne na državni ravni spodbuditi, da najdejo rešitev iz težav, ki dušijo našo ustanovo.”

Damjan Volf, izvršni sekretar Obalne sindikalne organizacije-KS '90 pa meni, da je prav počakati do konca januarja, kolikor je vodstvu, zdravstvenemu ministrstvu in državni zdravstveni zavarovalnici ZZZS koordinacija sindikatov v SBI dala časa za odgovor, ali bo plača 10. februarja izplačana v celoti in kako bodo razrešili hude finančne zagate v SBI. “Pričakujemo obenem tudi sistemske rešitve,” pravi Volf. “Še vedno pa imamo sindikati možnost naše sindikalne centrale pozvati, naj na državni ravni ne podpišejo socialnega sporazuma za letošnje leto. Prav ta ukrep ima širše razsežnosti v državi in nikakor v ničemer ne bi prizadel bolnikov; ne v SBI ne drugod.”

JA


Najbolj brano