Zadnji dež je zapečatil usodo solinarjev

Pravzaprav niti ne čudi, da se te dni vodja pridelave soli v Sečoveljskih solinah Dario Sau med solnimi polji sprehaja odet v pomenljivo črno majico. “Žalujem zaradi slabe sezone,” je nekoliko ciničen, a realen. To poletje se je vreme povsem zarotilo proti solinarjem, ki do zdaj niso uspeli pobrati še niti grama morskih kristalov. Nedavni deževni dnevi so morda pokopali še zadnje upanje, da bi solinarji vsaj avgusta in septembra nagrabili nekaj slanega pridelka.

Takšnih prizorov letos v Sečoveljskih solinah še nismo videli  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Takšnih prizorov letos v Sečoveljskih solinah še nismo videli  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SEČA > Med sečoveljskimi solinarji se že tretji mesec kopičijo občutki žalosti, obupa, nemoči zaradi prevelike odvisnosti od vremena. Tako klavrne sezone ne pomnijo. “Še moj oče, ki je v solinah začel delati davnega leta 1955, pravi, da česa takega v svoji štiri desetletja dolgi solinarski karieri ni doživel,” potoži vodja pridelave soli v Sečoveljskih solinah Dario Sau.

Krajši dnevi in jutranja rosa, soli pa od nikoder

Vremenske razmere so že vse od aprila, ko se začnejo priprave na novo solinarsko sezono, povsem nemogoče. Brez sonca ni soli. Kombinacija vse krajših dni in jutranje rose pa je tudi daleč od idealnih razmer - izparevanje v solnih poljih se ne začne že zgodaj zjutraj, temveč šele opoldan. Če se nato še odpre nebo in sladka voda prekrije bazene, se naravni postopek izparevanja in kristalizacije zopet ustavi.

Solinarji so se že pred časom sprijaznili, da rekordov letos ne bo, ker jim pač ni usojeno. So pa kljub temu upali, da jim bo vsaj avgusta in septembra uspelo nabrati tisoč ton soli. “Ne bom obupal. Vztrajali bomo, dokler se da. Slanico bomo poskušali obdržati v izparilnikih. Če bo septembra jasno, da pridelava ne bo možna, bomo prekinili z deli,” napoveduje Sau.

Vzdušje med solinarji je pričakovano turobno. Najkrajšo bodo tokrat potegnili zlasti najemniki solnih polj, ki so pri zaslužku odvisni od količine pobranega pridelka. Če tega ni in ga - kot za zdaj kaže - ne bo, bodo njihove denarnice ostale prazne.

Sol prodajajo iz zalog, dobava ni ogrožena

Za 20 do 30 odstotkov bodo nižji tudi prihodki v podjetju Soline - pridelava soli. Direktor Klavdij Godnič pravi, da imajo v skladišču zagotovljeno zalogo soli za dve leti, tako da se dobava kupcem ne bo ustavila. Z rednim dopolnjevanjem zalog skrbijo za varnost poslovanja podjetja, vendar letos teh načrtov ne bodo mogli uresničiti. “Če se bo tudi prihodnje leto ponovila katastrofalna sezona, bi to lahko ogrozilo že vzpostavljene poslovne povezave s trgovci in našimi dobavitelji,” opozarja Godnič.

Najbolj ga skrbi pomanjkanje solnega cveta in Piranske soli, saj je po teh proizvodih največ povpraševanja. Če se prihodnje poletje že kmalu ne bo začela njuna proizvodnja, bodo morali vključiti alarm. Morebiti bodo morali razmisliti o ukinitvi velikih pakiranj soli in se za začasno preusmeriti v manjše končne izdelke, saj njihova prodaja tudi sicer najbolj raste.

Prepolovljen obisk v solinah in termah na prostem

Kot da vsega na bilo dovolj, je poleti korenito upadel tudi obisk krajinskega parka in wellness centra na prostem Lepa Vida. “Beležimo zgolj polovičen obisk, kar je povsem razumljivo. Če dežuje, se obiskovalci ne bodo podali na sprehod. Vsi tudi pričakujejo, da bodo lahko opazovali solinarje pri delu, vendar jim tudi tega ne moremo ponuditi. Ni kaj, velikokrat tudi Lepa Vida sameva, saj lepotne in zdravstvene storitve izvajamo v naravnem okolju in ko grozijo temni oblaki, si najbrž nihče ne želi obtičati pod milim nebom,” zagate opisuje Godnič.

V Lepo Vido se večinoma podajajo domači obiskovalci, med tujci pa prevladujejo Italijani. Godnič je zadovoljen, da se je letos dnevni obisk v termah na prostem povečal v primerjavi z enakim obdobjem lani. S svojimi trženjskimi prijemi so uspeli privabiti tudi goste s potniških ladij in portoroških hotelov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano