3. Istrski maraton (foto)

Konec tedna v Portorožu ni bilo kot na Portoroški noči v osemdesetih letih in tudi gostje so bili drugačnega tipa, saj nihče ni bruhal, zato pa so vsi po vrsti živčno tekli na mestu, si raztegovali noge ali se ogrevali na druge načine.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Od desetih dopoldne so se v polurnih razmakih na progo podali najprej maratonci, nato udeleženci rekreativnega teka na 11,5 kilometra ter naposled še tisti, ki so se v Kopru pognali na polmaraton. Sprva je bilo vreme tekačem še naklonjeno, toda iz minute v minuto je postajalo topleje in medtem ko je uradni napovedovalec Iztok Gustinčič triumfiral, “kako lepo vreme smo naročili”, so tekmovalci brez dvoma preklinjali slovensko Istro, vsak klanec posebej ter predvsem temperaturo. Tek na 42.195 metrov pač ni mačji kašelj nikjer, ko pa se živo srebro povzpne čez 20 stopinj Celzija, postane boj s samim seboj resnično hud.

Na papirju so imeli najlažje delo udeleženci rekreativnega teka na 11,5 kilometra in v resnici sta zmagovalca Danijel Vinčec ter Korošica Bernarda Oserban prišprintala v cilj dokaj sveža. Medtem ko je za tretje mesto gromek aplavz prejemala komaj desetletna Lara Mihevc, je povsem pri moči Bernarda hitro zdrdrala: “Nastopala sem že lani ter osvojila tretje mesto, rada tudi kolesarim in delam v fitnesu. Sicer pa se nisem nikoli resno ukvarjala z atletiko, ki sem se ji malce bolj posvetila šele v zadnjih letih, ko so otroci že malce odrasli.”

Nič brez Mušija

Srednja dolžina 21 kilometrov pomeni že kar lep zalogaj, zato se je marsikdo pošteno začudil, ko je zmagovalec Blaž Grad presekal ciljni trak poln svežine. Poznavalci atletike kajpak vedo, da 26-letni Ljubljančan ni kar nekdo, saj je v mladih letih veljal za enega bolj perspektivnih Slovencev na srednjih progah in na tovrstnih razdaljah dokaj redno zmaguje. “Moja udarna disciplina je sicer 3000 metrov z zaprekami, v Istri pa sem nastopil iz polnega treninga, zato sem zgolj preverjal svojo pripravljenost. Proga je sicer zahtevna, s težkimi klanci, toda kmalu sem se odlepil in potem zgolj tekel do konca v svojem ritmu,” je zmago mirno pokomentiral radiološki inženir.

Naenkrat je na cilj padla dolga senca, kajti s kolesom se je pripeljal mimo znani postojnski nekdanji košarkar Mitja Muha. “Zmagovalec na 21 kilometrov mi je lahko hvaležen, saj sem kar dolgo vozil pred njim in mu nudil zavetrje. Tako in tako je premočno vodil, v vse hujši vročini pa se mi je pač zasmilil,” je pojasnil vedno dobrosrčni Muši.

Hrvat držal obljubo

Reševalci so imeli včeraj kar nekaj dela, četudi tekočih številk na pamet niso poznali: “Ja, imamo kar nekaj dela, vendar nimamo skupne statistike, zato lahko samo rečem, da nam ni dolgčas, toda zato smo vendar tukaj,” je povedal eden od njih. Ravno tekači na najdaljšo, 42.195 metrov dolgo razdaljo, so imeli najtežje razmere, saj je sonce že lepo grelo, kar pa ni zmedlo Hrvata Roberta Radojkovića, ki je slavil tudi lani. In je tudi letošnjo zmago napovedal že vnaprej na tiskovni konferenci. “Proga se mi je zdela težja od lanske, na zadnjem vzponu so me grabili krči, a sem vseeno držal obljubo,” je izdavil na koncu, medtem ko je v ženski konkurenci Ljubljančanka Simona Majdič Dolinar na svojem tretjem maratonu prvič prehitela vso konkurenco.

BORIS PLANINC


Najbolj brano