Zabojnike so “oblekli” v zavržene predmete (video)

V okviru dneva Zemlje so koprski gimnazijci včeraj na Titovem trgu postavili na ogled rezultate projekta, ki so ga izvedli v sodelovanju s komunalnim podjetjem Marjetica. Zabojnike za odpadke so ustvarjalno “oblekli” v zavržene materiale, ki so jih našli v zbirnem centru, in tako na svoj način prispevali k ozaveščanju o pomenu čistega okolja.

Stvaritve gimnazijk in gimnazijcev si je včeraj z zanimanjem 
ogledala tudi skupina koprskih osnovnošolcev. Foto: Ilona Dolenc
Stvaritve gimnazijk in gimnazijcev si je včeraj z zanimanjem ogledala tudi skupina koprskih osnovnošolcev. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Robotek Smetko, Growing up to be trash in Notranjost na zunanjost. Tako so dijakinje in dijak 2. letnika likovne smeri Gimnazije Koper poimenovali svoje tri izdelke, ki so nastajali v minulih nekaj mesecih. Pri ustvarjanju so uporabili zavržene predmete, ki so jih našli v zbirnem centru Marjetice.

Robotek smetko, ki so ga ustvarile dijakinje Nina, Shani in Aleksandra, tako prikazuje proces reciklaže. “Zavržene elektronske naprave naš robotek predela v nove, barvite predmete,” so pojasnila dekleta.

Valentin, Kay, Alja, Dora, in Vita so notranjost zabojnika prenesli na njegovo zunanjost. “Za ustvarjanje zanimive zunanjosti zabojnika smo uporabili to, kar je običajno v njem. Zavržene materiale, med katerimi so denimo tudi koščki ogledal, smo ponovno uporabili po svoje za estetsko vrednost tega zabojnika,” je razložila Alja.

Sandra, Živa, Nina in Darja pa so se odločile svoj zabojnik na igriv način predelati v čebelji panj, v katerega mutirane čebele odlagajo odpadke iz okolja, stvaritvi pa so nadele angleški naslov Growing up to be trash.

“Te tri predelave zabojnikov za odpadke nosijo močna okoljska sporočila oziroma pogled mladih na človeška ravnanja, ki bremenijo skupno naravo in okolje, zlasti v kontekstu proizvodnje odpadkov in prekomerne potrošnje,” so k predstavitvi projekta zapisali v Marjetici Koper. Zabojnike bodo za nekaj časa postavili na ogled na Martinčevem trgu, kasneje morda na še kakšen javni prostor v sosednjih občinah. ID


Najbolj brano