Za palačo bi 3,1 milijona evrov

Družba KD Group je za zdaj še neznanemu kupcu prodala svojo družbo Gea college, ki je pred leti imela v Piranu v palači Trevisini visoko šolo za podjetništvo. Palača je od leta 2009 v lasti Adriatic Slovenice, ki jo že nekaj let skuša prodati. Zanjo pričakuje 3,1 milijona evrov.

Palača Trevisini je v lasti Adriatic Slovenice, ki jo skuša prodati za 3,1 milijona evrov.  Foto: Alenka Penjak
Palača Trevisini je v lasti Adriatic Slovenice, ki jo skuša prodati za 3,1 milijona evrov.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN, KOPER > Na palači Trevisini tik ob mandraču v Piranu je še vedno zapisano ime Gea college, a prodaja istoimenske družbe z nepremičnino nima povezave. Stavba namreč ostaja v lasti zavarovalniške družbe Adriatic Slovenica (ki je sicer v stoodstotni lasti KD Groupa).

Ko je Adriatic Slovenica leta 2009 kupila piransko palačo, so v družbi pojasnili le, da so stavbo ocenili kot primerno dolgoročno naložbeno priložnost. A doslej prav veliko od nje niso imeli, saj so jo skušali prodati za 3,8 milijona evrov, zdaj pa so ceno znižali na 3,1 milijona. “Zavedamo se, da ima palača za Piran velik pomen, zato si prizadevamo, da ji najdemo primernega lastnika oziroma najemnika. Žal je njena namembnost zelo ozko definirana, tako da so tudi možnosti uporabe omejene le na pisarniško, vzgojno izobraževalno in kongresno dejavnost,” pravijo v Adriatic Slovenici.

Občina njene namembnosti ne namerava spreminjati, želi pa si pridobiti palačo v svojo last, da bi v njej uredila center kulturnih in obšolskih dejavnosti, rešila prostorsko stisko glasbene šole, namenila bi jo tudi različnim društvom, ki v Piranu izvajajo kulturne dejavnosti in organizirajo prireditve. “Žal pa pogovori o nakupu palače Trevisini z družbo Adriatic Slovenica niso bili uspešni, saj je bila zastavljena prodajana cena 3,1 milijona evrov občutno previsoka za razmere na slovenskem nepremičninskem trgu,” pojasnjujejo na občini. Dodajajo še, da je treba upoštevati tudi, da objekt, ki je bil obnovljen leta 2002, že več let ni vzdrževan in bi terjal obsežna obnovitvena dela. V Adriatic Slovenici to zanikajo in pravijo, da je palača zaščitena in dobro vzdrževana.

Zadnji večji za javnost odprt dogodek v palači Trevisini je bil junija 2011, ko je gostila razstavo Sijajni pop. Zdaj lastniki v njej občasno organizirajo kongrese, jo za takšne dogodke tudi oddajajo, jo uporabljajo za interne konference, gostinski lokal v pritličju pa oddajajo.

HR


Najbolj brano