Za nezazidljiv travnik nad morjem je plačal 158.000 evrov

Čeprav so v občini Ankaran večkrat odločno poudarili, da zlasti ob obalnem pasu ne bodo dovolili novih pozidav, se, očitno, nekateri nadejajo, da bo v prihodnje vodstvo občine omililo svoja prepričanja. Kako naj si sicer razlagamo, da se je na nedavni dražbi za kmetijsko zemljo v Valdoltri po izklicni ceni 20.000 evrov potegovalo kar 32 kupcev, zmagal pa je podjetnik iz Trzina, ki je zanjo ponudil zajetnih 158.000 evrov.

Prodani kmetijski parceli  (označeni z rdečo) se nahajata le kakšnih 50 metrov od obale v 
Valdoltri. Foto: Arhiv Pn
Prodani kmetijski parceli (označeni z rdečo) se nahajata le kakšnih 50 metrov od obale v Valdoltri. Foto: Arhiv Pn

ANKARAN > Prejšnji petek se je pred vrati ene od sob na Okrajnem sodišču v Kopru drenjalo nepregledno število interesentov, saj je bilo vplačanih kar 32 varščin za sodelovanje v nepremičninskem poslu na območju Valdoltre. Šlo je za parceli tik pod Jadransko cesto, ob poti, ki vodi do lokala Spiaggia bar, in le kakšnih 50 metrov od morja.

Trije zagreti do zadnjega evra

Zemljišči v lasti družbe Kobalt iz Ljubljane je sodišče uvrstilo na dražbo zaradi izterjave 40.000 evrov, ki jih dolgujejo podjetju Andor. Za nakup nepremičnin na zanimivi lokaciji se je vnel boj do zadnjega evra. Večina dražiteljev je bila iz notranjosti Slovenije. Nekaj jih je obupalo že na začetku, drugi pa se sploh niso odločili vstopiti v igro živcev, moči in denarja. Najbolj zagreti so poskrbeli za hiter dvig začetnega zneska, 20.000 evrov, na kolikor sta bili ocenjeni parceli.

Pri igri, kdo da več, so se naposled izmenjevali predstavniki ankaranskega podjetja Andor, podjetnik Jurij Bitenc iz okolice Ljubljane in Feliks Urmaš iz podjetja Uni plus Tim iz Trzina. Zanimivo je, da so to podjetje za trgovanje z lastnimi nepremičninami registrirali šele konec junija. Njegov ustanovitelj je družba za uvoz in izvoz Felix trade, zastopnik in direktor pa Urmaš.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je odločen, da v občini ne bodo popustili pritiskom nepremičninskih špekulantov, ki po njegovih besedah pričakujejo, da bodo lahko ob obalnem pasu uresničevali velikopotezne gradbene načrte. “Ni govora, da bi kmetijsko zemljo prekategorizirali v stavbno. Prostor moramo zaščititi. Že večkrat smo opozorili, da si bomo prizadevali vse parcele pod Jadransko cesto do obalnega pasu zaščititi kot zeleni pas,” napoveduje Strmčnik. Spomni, kako so Ankarančani nasprotovali nameram koprske občine, da bi dovolila pozidavo območja Sv. Katarine. Strmčnika sicer veseli, ker so kmetijska zemljišča v Ankaranu tako visoko cenjena. Pripominja pa, da je novi kupec lahko ponosen lastnik pašnika, za katerega bo moral zgledno skrbeti. NH

Njivi v Ankaranu kot dobra naložba

Prav slednji je na koncu postal novi lastnik parcel, ki skupaj merita 1800 kvadratnih metrov. Za 923 kvadratnih metrov veliko parcelo je ponudil 80.000 evrov, za le nekaj kvadratnih metrov manjše sosednje zemljišče pa je odštel 78.000 evrov. Iz denarnice je za nakup zaraščenih travnikov s statusom kmetijskih zemljišč torej izvlekel vrtoglavih 158.000 evrov, kar osemkrat več od izklicne cene.

Ali ima morda informacije, da bosta parceli v prihodnje zazidljivi, nas je zanimalo. “Ne, nihče mi tega ni obljubil. Vedno pa upamo na najboljše,” ostaja skrivnosten Feliks Urmaš. Če mu gre verjeti, je njivi kupil, ker je ocenil, da gre za dobro naložbo. “Takšni smo. Ko se za nekaj odločimo, to naredimo. Ves čas spremljam nepremičninski trg in če ocenim, da bi bilo kaj zanimivega za nakup, poskusim srečo,” razlaga. Pravi, da tudi sicer delujejo na različnih področjih. Januarja so kupili blago Borova v stečaju in ga skoraj v celoti že prodali.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano