Tuffieh Funds poslal zavezujočo ponudbo za nakup Intereurope

Intereuropa je dobila resnega snubca. Konzorcij prodajalcev, ki ponuja 72 odstotkov Intereurope, je nadzornike koprske družbe obvestil, da je dobil zavezujočo ponudbo družbe Tuffieh Funds.

Tuffieh Funds je poslal zavezujočo ponudbo za nakup 
Intereurope. Gre za češki sklad zasebnega kapitala, ki  je 
registriran na Malti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tuffieh Funds je poslal zavezujočo ponudbo za nakup Intereurope. Gre za češki sklad zasebnega kapitala, ki je registriran na Malti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Konzorcij prodajalcev, ki povezuje šest bank in Družbo za upravljanje terjatev bank, kupca za večinski delež Intereurope išče že vse od konca lanskega leta. Nedavno je dobil zavezujočo ponudbo za nakup, poslal jo je Tuffieh Funds. Gre za češki sklad zasebnega kapitala, ki je registriran na Malti. Pod njihovim okriljem je tudi sklad Topaz Fund, ki se osredotoča predvsem na projekte v transportnem in logističnem sektorju v srednji in jugovzhodni Evropi.

Sklad je v Intereuropi opravil skrbni pregled poslovanja in se nato odločil za oddajo zavezujoče ponudbe. Zdaj so na potezi konzorcij oziroma banke, da pretehtajo ponudbo. Konzorcij naj bi doslej prejel tri nezavezujoče ponudbe, a so bile menda preskromne.

V konzorciju so SIB Banka, ki ima v lasti 18 odstotkov Intereurope, NLB (17,4 odstotka), Gorenjska banka (11,2), Raiffeisen banka (10,4), SKB (8,2), Banka Koper (2,7) in DUTB.

Banke so lastnice Intereurope postale, ko so v kapital pretvorile 18,4 milijona evrov terjatev. S tem se je močno zmanjšala zadolženost, a dolgovi so še danes precejšnji, kljub temu, da je podjetje prodalo kar nekaj poslovno nepotrebnega premoženja. Koncern je lani ustvaril 140,8 milijona evrov prihodkov, kar je za 13 odstotkov manj kot leto poprej. Čisti dobiček je z 2,15 milijona upadel na 329.000 evrov.

Intereuropa je danes dobila tudi novega predsednika nadzornega sveta. To je Klemen Boštjančič, ki je nasledil Igorja Mihajlovića. Tega so namreč na junijski skupščini odpoklicali. SR


Najbolj brano