Za nakup Intereurope naj bi prišle tri nezavezujoče ponudbe

Konzorcij bank naj bi za nakup 72-odstotnega deleža Intereurope po neuradnih informacijah časnika Dnevnik že v začetku februarja prejel tri nezavezujoče ponudbe, vendar naj nobena od njih ne bi izpolnila njihovih pričakovanj. Za nakup naj bi se zanimala dva potencialna strateška partnerja, eden iz zahodne in eden iz vzhodne Evrope.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > V Novi Ljubljanski banki (NLB), ki je na čelu konzorcija prodajalcev, na vprašanja časnika niso želeli odgovoriti, češ da postopkov v teku ne komentirajo.

V Intereuropi so pojasnili, da je prodajni postopek v pristojnosti lastnikov in ga zato ne morejo komentirati. Ob tem so zagotovili, da vodijo vse aktivnosti v njihovi pristojnosti, vezane na prodajni postopek lastniškega deleža družbe, z vso skrbnostjo dobrega gospodarja ter da s svojimi aktivnostmi podpirajo prodajni proces.

Ključni prepreki pri načrtovani prodaji naj bi bili, tako Dnevnik, predvsem visok finančni dolg družbe in številne poslovno nepotrebne nepremičnine, ki jih upravi Intereurope še ni uspelo prodati. Konec lanskega leta je imela Skupina Intereuropa za kar 216 milijonov evrov različnih nepremičnin in zemljišč, vrednost poslovno nepotrebnih nepremičnin in podvojenih skladišč ter logističnih centrov pa se ocenjuje na med 30 in 50 milijonov evrov, navajajo.

Koncern Intereuropa je po nerevidiranih podatkih lani sicer ustvaril 140,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot predlani, čisti dobiček pa je s predlanskih 2,15 milijona evrov upadel na 329.000 evrov. Neto finančni dolg je bil ob koncu leta za pet odstotkov nižji in je znašal 87,6 milijona evrov. Koncern za letos načrtuje 144,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, 13 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo, obrestmi in davki (EBITDA) in 6,1 milijona evrov poslovnega izida pred obrestmi in davki (EBIT).

V koprski družbi pa poudarjajo, da aktivno in nenehno oglašujejo prodajo poslovno nepotrebnega premoženja, tako preko nepremičninskih agencij, spletnih strani kot z oglaševanjem v medijih. "Kljub intenzivnim aktivnostim družbe za prodajo nepremičnin je zaradi trenutnih razmer na nepremičninskem trgu razmeroma malo povpraševanja," so dodali.

Obvestilo o začetku prodajnega postopka Intereurope so banke, lastnice 72,13-odstotnega dežela v koprski družbi, objavile v začetku lanskega decembra. SID banka, ki ima v lasti 18 odstotkov delnic Intereurope, NLB (17,4 odstotka), Gorenjska banka (11,2 odstotka), Raiffeisen banka (10,4 odstotka), SKB (8,2 odstotka) in Banka Koper (2,7 odstotka) so prodajo skupaj 67,8 odstotka delnic Intereurope sicer napovedale že konec januarja 2014. Takrat so podpisale mandatno pogodbo za prodajo delnic s svetovalcema Lazard in Raiffeisen Centrobank.

Lastnice koprske družbe so postale s konverzijo skupaj 18,4 milijona evrov terjatev v lastniški delež. Tedaj je 1,2 milijona evrov svojih terjatev do Intereurope pretvorila v lastniški delež tudi Nova Kreditna banka Maribor, ki pa je te delnice konec decembra lani prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Kot kaže, se je slednja pridružila konzorciju prodajalcev.

STA


Najbolj brano