Za malo najemnine veliko glasbe in še več smeti

Za tisoči, ki so uživali na sobotnem koncertu Severine v Portorožu, so delavci Okolja čistili več kot pet ur. Da si bo opomogel travnik, bo treba počakati še dlje. Še nekaj časa ne bodo potihnili niti odzivi krajanov, predstavnikov krajevne skupnosti in drugih, zgroženih nad odločitvijo piranske občine in Okolja, da sta na portoroški plaži dovolila tako velik koncert - in to po izredno ugodni ceni za najem plaže.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Sobotni nastop hrvaške pevke Severine, ki se ga je udeležilo 10.000 obiskovalcev na skopo odmerjenem prostoru, je (znova) načel vprašanje, ali tako množične prireditve sodijo v Portorož in na tamkajšnjo plažo.

Več kot 20 kubičnih metrov smeti

V nedeljskem jutru je bila ta bolj podobna nasmeteni njivi. Dostojnejšo podobo so ji skušali vrniti delavci Okolja. “Naši delavci so začeli čistiti ob 4. uri zjutraj in končali ob 9. uri. Odstranili so približno 20 do 25 kubičnih metrov odpadkov,” pravi direktor Okolja Darij Barrile. Čiščenje je stalo približno 1000 evrov. Koliko bo plačal organizator, ljubljansko podjetje Tantum z Matejem Rihterjem na čelu, pa še ni jasno. Na naše telefonske klice se niso odzvali, Barrile pa pojasnjuje, da “stroške čiščenja plaže poravnava Okolje, za ostalo se še nismo dogovorili”.

Bodo pa organizatorju naložili stroške obnove zelenice, saj bodo morali travo na novo posejati; poleg tisočev parov nog so globoke sledi pustila tudi kolesa težkega tovornjaka, ki je na prizorišče pripeljal in odpeljal opremo. Na najbolj poškodovanem delu so bile še včeraj popoldne blatne luže, ograjene z rdeče-belim plastičnim trakom.

A dodatno delo so si v Okolju sami naložili, saj so prav oni oddali plažo. In to po izredno ugodni ceni. Po ceniku bi morali za površino koncertnega prizorišča plačati približno 10.000 evrov. “V tem primeru je organizator plačal več kot 3000 evrov,” pravi Barrile. Dodaja, da se o ceni pogovarjajo z vsakim najemnikom posebej, pri določanju cene pa za izhodišče vzamejo oceno zneska, ki bi ga zaslužili, če bi bila plaža odprta. Ker tokrat niso imeli izgube na plaži, saj se tam zaradi dežja ni nič dogajalo, je bila izhodiščna cena nižja. Oddajajo jo enkrat ali dvakrat v letu, za dogodke, ki so v javnem interesu in v prid drugim najemnikom na plaži, na primer lokalom, ki so imeli zaradi koncerta več prometa.

V soboto ponoči so morali v Portorožu posredovati tudi reševalci. Pomočnik direktorja piranskega zdravstvenega doma Marko Grdina je pojasnil, da je večinoma šlo za manjše poškodbe, odrgnine in za slabosti. Tem je v treh primerih botrovalo preveč zaužitega alkohola. Pomoč so potrebovali tudi mladoletniki. Neka mladenka pa se je huje poškodovala, tako da so jo morali odpeljati v izolsko bolnišnico, kjer so jo oskrbeli.

Bolj bi morali izkoristiti Avditorij

Portoroška plaža ne prenese tovrstnih dogodkov, pa so prepričani v svetu Krajevne skupnosti Portorož. Predsednik KS in samostojni občinski svetnik Slavko Ivančić se v program sobotne prireditve ne spušča, saj ve, da ga Severina pripravi “non plus ultra”. Ne zagovarja niti zamisli, da bi bil Portorož spalno naselje. Kljub temu je prepričan, da ni bilo na koncertnem prizorišču niti odstotek portoroških gostov, ki počitnikujejo v hotelih in apartmajih: “Edina dodana vrednost je bila izropana najbližja trgovina. 400 korakov stran od sobotnega prizorišča pa je portoroški biser - stari Palace oziroma hotel Kempinski.”

Koncerti po njegovem mnenju sodijo v Avditorij, ki sprejme največ 2500 obiskovalcev. Lokalna oblast pa bi se morala odločiti, kakšen turizem želi. “Lahko tudi poruši vse hotele in območje sprosti za zabavo na prostem. Toda potem bi morali urediti še štiri do pet živilskih trgovin.”

Zaradi sobotnega dogajanja je ogorčena še ena samostojna občinska svetnica, Andreja Humar. Dogodek je opisala: “Polno mladeži z vrečkami iz trgovin, najbolj domiselni pa tudi s hladilnimi torbami z ohlajeno pijačo. Plaža je v nekaj urah postala smetišče na mivki, zelenicah, povsod ...” Tudi ona meni, da bi morali namesto velikega koncerta na plaži več dogodkov pripraviti v Avditoriju, tudi zato, ker je občina veliko vložila v obnovo temeljev tribun in novo streho. “Upam, da bo nekega dne nove in trdne temelje za turistično destinacijo nekdanjega slovesa dobil tudi Portorož,” se nadeja.

S policijskega zornega kota je sobotna noč v Portorožu minila dokaj mirno, brez hujših kršitev. Pridržali so le 30-letnega Štajerca, ki je preplezal ograjo prireditvenega prostora, nato pa ni upošteval navodil varnostnika. Pripadniki posebne policijske enote so 30-letnika opozorili, a se ni umiril. Uporabili so prisilna sredstva in ga odpeljali na policijsko postajo, kjer so mu izdali odločbo o pridržanju. Čaka ga še plačilni nalog zaradi kršenja javnega reda in miru ter kršenja določil zakona z zasebnem varovanju. SP

Menedžment prireditev šepa

Informacije o tem, da organizatorji niso bili kos množici, ki jo je privabila Severina, in da so imeli težave pri pospravljanju prizorišča, so prišle tudi do Turističnega združenja Portorož. “Prav brezhibna organizacija je pomembna pri dogodkih sredi turističnega kraja. Če tako velikih koncertov ni veliko, le nekaj na leto, in če so dobro organizirani, jih Portorož lahko sprejme, več pa bi bilo nesprejemljivih,” mnenje združenja povzema Lea Šuligoj. O izbiri izvajalcev pa v združenju ne želijo govoriti; menijo namreč, da bi to moralo spadati v poglavje iz poznavanja menedžmenta (kulturnih) prireditev, ki je v Portorožu pomanjkljivo.

Ključnega pomena je obiskanost prireditve. Kot nam je povedal Aris Loboda iz piranske upravne enote, so organizatorji napovedali 5000 do 6000 obiskovalcev. Koliko več jih je prišlo, ni nihče preverjal. S tem bi se ubadali le, če bi prišlo do izgredov, kajti za varnost odgovarjajo organizatorji. Na srečo je sobota minila brez večjih zapletov. Podjetje Tantum pa se je včeraj ovilo v molk.

HELENA RACE,

MIRJANA CERIN


Najbolj brano