Za internet bi skrbela kar občina

Javno brezžično internetno omrežje v piranski občini že dober mesec ne deluje. Kmalu pa bo verjetno ugasnilo tudi podjetje, ki ga je postavilo, Obalni tehnološki sklad. Občinski svetniki bodo danes odločali o prenehanju mandata direktorja Mitja Cestnika. S piranskim omrežjem pa se ukvarjajo tudi na koprskem tožilstvu.

Mitja Cestnik Foto: Helena Race
Mitja Cestnik Foto: Helena Race

PIRAN > “Občina Piran in Mitja Cestnik sta sklenila sporazum o prenehanju delovnega razmerja, na podlagi katerega sta se sporazumela, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati 31. januarja 2015. S tem datumom Cestniku preneha tudi funkcija direktorja,” so zapisali v občinski upravi. Točke s to vsebino sprva ni bilo na dnevnem redu današnje seje občinskega sveta, a bo župan Peter Bossman predlagal razširitev dnevnega reda.

Cestnik sicer trdi, da mu ni kaj očitati in da je brezplačno omrežje FreePi za malo denarja dobro narejeno. Tudi v študiji Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani so zapisali, da je bil celoten projekt izveden za izjemno nizko ceno in da glede na vložek deluje presenetljivo dobro.

Po pogodbi iz konca aprila leta 2012 je občina Obalnemu tehnološkemu skladu plačala 50.000 evrov za sofinanciranje podpornih informacijsko-tehnoloških dejavnosti, zatem je julija leta 2012 sklenila še pogodbo za 60.000 evrov za vzpostavitev brezplačnega dostopa do interneta. Lani mu je namenila 54.850 evrov; od tega je šlo 43.612 evrov za plačo direktorja Mitje Cestnika (ki je bil edini zaposleni), preostanek pa za najem pisarne v Avditoriju, za plačila Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve, za računovodske storitve, stroške mobilnega telefona ... Občinski proračun je tudi letos za delovanje Obalnega tehnološkega sklada in vzdrževanje omrežja FreePi namenil 50.000 evrov.

Omrežje je izključeno

Kljub temu namerava občina ukiniti Obalni tehnološki sklad, skrb za širokopasovni dostop do interneta pa naj bi prevzela kar sama. “Ker se sistem financira izključno z javnimi sredstvi, imamo interes, da se dejavnost brezplačnega wi-fi sistema, kot je bil vzpostavljen, prenese na Občino Piran tako, da bo z njim neposredno upravljala, ga vzdrževala in po potrebi tudi nadgrajevala,” pojasnjujejo v občinski upravi. Dostopne točke omrežja FreePi pa so že dober mesec izključene.

Začelo se je s KPK, nadaljevalo z ovadbo

Za nekaj časa so ugasnile že lani novembra, ker občina takrat ni nakazala dobrih 18.000 evrov za dobavitelje oziroma operaterje, ki zagotavljajo internetne linije. Že takrat so svetniki tudi že razpravljali o usodi Obalnega tehnološkega sklada, a so se takrat odločili, da podjetje ohranijo. Glede na predlagano razrešitev direktorja Mitje Cestnika pa je tokrat Obalni tehnološki sklad blizu konca.

Cestnik je direktor postal nekdaj dni preden je podjetje aprila leta 2012 dobila občina kot brezplačno donacijo, njegov mandat pa naj bi trajal še do aprila leta 2017. A prav ta “paketni prenos” podjetja, skupaj z direktorjem v last občine, je vrgel prvo črno piko na projekt javnega internetnega omrežja v piranski občini. Komisija za preprečevanje korupcije je julija lani postopek pridobitve podjetja označila za netransparenten, vpleteni naj bi tudi izkrivljali pravna pravila in izkoriščali politični položaj (Cestnik je bil član in občinski svetnik stranke SD; na letošnjih volitvah pa ni kandidiral).

Zatem so se z Obalnim tehnološkim skladom ukvarjali še kriminalisti in pred dobrim mesecem tožilstvu ovadili sedem oseb, povezanih z njim. Vzpostavljanje omrežja FreePi je v celoti financirala občina, kriminalisti pa so ugotovili, da je pri tem nastalo za 90.000 evrov škode. Zadeva je zdaj v rokah koprskega okrožnega državnega tožilstva, kjer primer obravnavajo.

HELENA RACE


Najbolj brano