Za dobrobit ljudi in živali

V Izoli bodo danes obeležili občinski praznik. Ob 20.30 bo proslava na Manziolijevem trgu, nastopila bosta 3 Big Band in Slavko Ivančić. Podelili bodo tudi občinski priznanji. Denarno nagrado (2100 evrov bruto) bo dobila predsednica Društva za dobrobit živali Nevenka Gregorčič, zlato plaketo pa Marino Grbec iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Korte.

Nevenka Gregorčič Foto: Mirjana Cerin
Nevenka Gregorčič Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Društvo za dobrobit živali deluje že 13. leto. Čeprav v njem pomagajo vsem živalim, bolne humano uspavajo, so doslej opravili več kot 2000 sterilizacij in kastracij mačk. Številne tudi cepijo. Nanje so se osredotočili, ker se ni z njimi nihče sistematično ukvarjal in v Istri ni azila zanje.

Domači ljubljenčki niso igrača

Za cilj so si zadali, da bi bilo na ulicah čim manj zapuščenih mačk in da bi jim našli nove gospodarje.

Z lastniki ljubljenčkov imajo številne slabe izkušnje. “Družina, ki je dolga leta imela mačka, je ugotovila, da je eden od članov alergičen na njegovo dlako. Mačka so nam oddali in nas niti enkrat vprašali, kako je z njim. Sam pa joče, vsak dan. Ljudje bi morali dobro premisliti, preden se odločijo za domačega ljubljenčka. Ta ni igrača,” je nazorna Nevenka Gregorčič.

Dodaja še, da društvu precej pomagata občina in Komunala. Občina plača sterilizacijo za brezdomne mačke, dala jim je tudi prehodni dom zanje.

Gasilstvo ima v krvi

Sedemdesetletni Marino Grbec je gasilec že 54 let in od leta 2000 član Prostovoljnega gasilskega društva Korte, pred tem je bil v PGD Sečovlje. Rodil se je v Kortah, od koder se je - zaradi dela v nekdanjem rudniku črnega premoga - preselil v Sečovlje. Kmalu je začel delati kot gasilec. “Gasilstvo imam v krvi. Žena Ana me po 50 letih zakona včasih vpraša, kdaj se bom poročil z njo, češ da sem še vedno poročen z gasilci,” pravi na pol za šalo na pol zares.

Občinsko priznanje si je prislužil za 34-letno prostovoljno delo z mladimi gasilci - bodočimi prostovoljci, ki so se izkazali tudi v času žledoloma in poplav na Notranjskem in v Logatcu. Krožek Mladi gasilec zadnjih 18 let vodi v kortežanski podružnični osnovne šole. 30 otrok poučuje, kako preprečiti požare. V zadnjem času mu pomaga vnuk Patrik Pribac.

Dobil je že ogromno priznanj Gasilske zveze Slovenije, pred desetimi leti tudi za posebne zasluge za delo z mladino, pred štirimi leti pa ob 30-letnici mentorstva v društvu Mladi gasilec. Kortežanske mlade je kar šestkrat popeljal na državno prvenstvo, sečoveljske pa 19-krat.

MC


Najbolj brano