Za delež Splošne plovbe nihče ni vplačal varščine

Za danes predvidene dražbe 24,25-odstotnega deleža Splošne plovbe, ki je v lasti finančnega holdinga Mercata v stečaju, ne bo, saj nihče ni vplačal varščine. Pred odločitvijo o nadaljnjih postopkih oziroma načinu prodaje deleža bodo počakali na odločitev sodišča, je povedal stečajni upravitelj Mercate Branko Đorđević.

Za danes predvidene dražbe 24,25-odstotnega deleža Splošne plovbe, ki je v lasti finančnega holdinga Mercata v stečaju, ne bo, saj nihče ni vplačal varščine.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Za danes predvidene dražbe 24,25-odstotnega deleža Splošne plovbe, ki je v lasti finančnega holdinga Mercata v stečaju, ne bo, saj nihče ni vplačal varščine.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Stečajni upravitelj Mercate Branko Đorđević je opozoril, da je prodaja toliko težja, ker ne gre za kontrolni delež. Izklicna cena za 24,24-odstotni delež Splošne plovbe je znašala 33,89 milijona evrov, knjigovodska vrednost deleža je 51 milijonov evrov.

Mercata je bila v postopku prisilne poravnave od predlanskega novembra, nato je nemški ladjar Döhle, ki je njen največji upnik, predlagal stečaj. Sodišče je njegovi oceni, da ni zadostne verjetnosti za uspešno izvedbo načrta finančnega prestrukturiranja Mercate, pritrdilo.

Döhle, ki je tudi večinski lastnik Splošne plovbe, je trdil, da je Mercata z namenom, da bi prikazala boljše poplačilo v prisilni poravnavi, priredila podatke o vrednosti svoje glavne naložbe - deleža v Splošni plovbi.

O usodi Mercatinega deleža bo februarja odločalo koprsko sodišče, saj je Mercata pred stečajem sprožila sodni spor, v katerem zahteva, da Splošna plovba, njen večinski nemški lastnik Döhle ICL in Pomorska družba od njih odkupijo četrtinski delež za dobrih 50 milijonov evrov.

Nekdanji predsednik uprave Mercate Marko Mencin je pred današnjo neuspelo dražbo poudaril, da je njegova družba leta 2012 zahtevala izstop in pošteno izplačilo njenega deleža, pri čemer je knjigovodska vrednost tega leta 2011 po revidiranih bilancah Splošne plovbe presegala 55 milijonov evrov, glavnica vseh obveznosti, skupaj z vsemi poroštvi v skupini, pa je ob vsem premoženju Mercate znašala le 17 milijonov evrov.

“Skupina Döhle je na Mercatino legitimno zahtevo po izstopu z naklepom, da se izogne poštenemu plačilu in ugotavljanju njene lastne kazenske ter odškodninske odgovornosti za povzročeno škodo, odreagirala z goljufivo zahtevo za stečaj Mercate in njene krovne družbe,” je zapisal Mencin.

Dodal je, da je edina možna razlaga za objavo javne dražbe pod pogoji, za katero stečajni upravitelj že vnaprej ve, da ne bo uspešna, realizacija dogovora z odvetniki Skupine Döhle, da se z neuspešno dražbo čim bolj zniža cena, ki jo bo morala ob sodnem izstopu plačati Skupina Döhle.

STA


Najbolj brano