Za boljše življenje izolskih upokojencev

“Želimo si, da bi se občani v tretjem življenjskem obdobju čim več družili med sabo in z drugimi Izolani,“ pravi predsednik Društva upokojencev Izola Alojz Pečan. Skupaj z društvom upokojencev, ki deluje pod okriljem KS Jagodje-Dobrava, so pripravili Teden starejših občanov, že 35. po vrsti. Društvo upokojencev Piran pa v četrtek ob 17. uri v Tartinijevem gledališču načrtuje Dan starejših občanov.

Nekatere starejše občane tare osamljenost, druge tudi bolezen in finančna stiska. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nekatere starejše občane tare osamljenost, druge tudi bolezen in finančna stiska. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Zamisel, da bi starejšim Izolanom posvetili poseben teden, se je porodila nekdanjemu, zdaj že preminulemu predsedniku izolskega društva upokojencev Karlu Markežiču leta 1980. Upokojenci namreč predstavljajo pomemben del izolskih prebivalcev. Vsak četrti občan je upokojenec; približno 4500 jih je.

Nizke pokojnine

Pa vendar jih je v izolsko društvo včlanjenih samo 160, čeprav imajo članico celo iz daljnje Avstralije. Alojz Pečan si želi pridobiti nove člane. “V zameno za 10 evrov letne članarine dobijo kar nekaj ugodnosti, na primer cenejše kopanje v bazenu hotela Delfin,” pojasnjuje. Društvo upokojencev Jagodje-Dobrava z Jožico Radujko na čelu ima več članov. Znano je po organiziranju izletov za upokojence, ki se jih udeležijo tudi člani izolskega društva.

Ker je med izolskimi upokojenci veliko nekdanjih delavcev iz nekdanjih tovarn, kakršni sta bili Delamaris in Argo, imajo nizke pokojnine. “Večina jih dobiva minimalne zneske, nekaj več kot 500 evrov, nekateri pa še manj, tudi po 350 ali 450 evrov. Med njimi je precej vdov. Živijo same v trisobnih stanovanjih v blokih in imajo pozimi zaprte vse prostore - razen enega, ker potem samo tega ogrevajo,” niza Pečan.

Selitev v oskrbovana stanovanja?

V izolskem društvu upokojencev razmišljajo, da bi upokojencem ponudili oskrbovana stanovanja, ki jih na zdajšnjem makadamskem parkirišču pri OŠ Livade za leto 2017 napoveduje Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja (zanje vlada precejšnje zanimanje med upokojenci iz drugih delov Slovenije).

”Izolski upokojenci bi lahko svoja stanovanja oddali, na primer mladim izolskim družinam, in si z najemnino plačali oskrbovana stanovanja. S preostalo pokojnino pa bi lahko živeli.” Ob oskrbovanih stanovanjih je občina predvidela tudi center dnevih aktivnosti, ki bo namenjen prav druženju starejših občanov.

Ob Tednu starejših občanov

> danes bo v Arrigoniju tradicionalni balinarski turnir, jutri pa meddomski turnir Obalnega društva upokojencev Koper v družabnih igrah;

> danes in jutri med 8. in 11. uro bodo na sedežu Rdečega križa merili krvi sladkor;

> jutri bodo pripravili predavanje o prostovoljstvu v okviru projekta Starejši za starejše Zveze društev upokojencev Slovenije;

> v četrtek ob 10. uri bodo v Art kinu Odeon predvajali komično dramo Matevža Luzarja Srečen za umret, ki govori o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen, preden bo umrl; istočasno bo v domu upokojencev delavnica “Slikajmo skupaj” pod mentorstvom Fulvije Zudič.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano