Za San Simon in Salinero deset kupcev

Čeprav Hoteli Bernardin prodajajo dva hotela, San Simon Resort in Salinero, so v prvega vložili 150.000 evrov. Na zelenici ob hotelu Haliaetum so postavili tri toplotne črpalke, s katerimi bodo ogrevali oziroma hladili hotelski kompleks. Naložbo je financirala družba za izvajanje energetskih storitev GGE. Včerajšnjemu zagonu črpalk pa sta prisostvovala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Pri zagonu toplotnih črpalk je sodelovala tudi okoljska 
ministrica Irena Majcen. V ozadju levo Kristjan Staničić.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pri zagonu toplotnih črpalk je sodelovala tudi okoljska ministrica Irena Majcen. V ozadju levo Kristjan Staničić.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > S toplotnimi črpalkami na zrak in vodo (450 kW grelne moči) bodo pozimi ogrevali sobe in sanitarno vodo, poleti pa z eno črpalko ogrevali vodo in s preostalima dvema hladili sobe (z 266 kW močjo). Če to ne bo zadostovalo, bodo souporabljali klimatske naprave in kotle na ekstra kurilno olje.

Črpalke ne izključujejo prodaje

S toplotnimi črpalkami naj bi na leto dosegli 13-odstotni prihranek pri energentih oziroma 10.000 evrov, opazen naj bi bil že prihodnje leto. Zmanjšali naj bi porabo ekstra lahkega kurilnega olja pa tudi izpuste ogljikovega dioksida - za 466 ton letno. Z delom finančnega prihranka bo GGE v solasti Gorenja in Energetike Ljubljana pokril stroške naložbe, obratovanja in vzdrževanja. “Po petih letih bo oprema prešla v last naših hotelov,” je povedal predsednik uprave Hotelov Bernardin Kristjan Staničić. Direktor GGE Luka Komazec pa je navedel, da so si zadali, da bodo v Sloveniji zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za 40.000 ton do leta 2020.

Slovenskim investitorjem je minister Počivalšek znova obljubil boljše pogoje dela oziroma manj administrativnih ovir. “Slovensko gospodarstvo potrebuje stabilno poslovno in davčno okolje. Ob koncu leta, novembra ali decembra, ne gre spreminjati pravil na področju olajšav za razvoj in investiranje,” je bil posredno kritičen do nedavnih potez svojega finančnega kolega Dušana Mramorja.

Na vprašanje, zakaj je GGE investiral v izolski resort, Staničić odgovarja, da izpolnjujejo “pogodbeno razmerje, ki smo ga sklenili pred slabima dvema letoma”.

Lastniki namreč prodajajo San Simon Resort in Salinero, v kateri so v toplotne črpalke vložili 250.000 evrov pred poldrugim letom (prihodnje leto naj bi z njimi opremili še hotel Histrion na Bernardinu). Do sredine januarja zbirajo nezavezujoče ponudbe morebitnih kupcev. “Deset bi jih kupilo en ali pa oba hotela,” je povedal Staničić. Imen in številk ni želel razkriti, niti tega, ali bi se najprej odpovedali Salineri, saj je izolski resort edini izven piranske občine. Omenil je le, da ta kompleks dosega nekoliko višje vrednosti, in zagotovil, da se za nakup ne zanimajo Liburnija Riviera Hoteli iz Opatije, ki so posredno kupili štiri hotele Metropol Resorta v Portorožu. Pri prodaji jim svetuje zunanji svetovalec, ki je bdel že pri prejšnjih prodajah. “Prodajamo zaradi finančne razdolžitve. 50-milijonski dolg smo skoraj prepolovili. A tudi 28-milijonskega težko odplačaš, če na leto ustvariš šest do sedem milijonov prihodkov,” je poudaril.

Za butični turizem

Nov ogrevalno-hladilni sistem ob Simonovem zalivu sta pohvalila tako Irena Majcen kot Zdravko Počivalšek. Prva v duhu nedavne pariške podnebne konference, ki se je je tudi sama udeležila, drugi, ker je vselej “vesel”, ko gre na teren in se sreča s podjetji, ki ustvarjajo. “Hoteli Bernardin prepoznavajo cilj Slovenije, ki je trajnostno zeleno gospodarstvo. Naložbo bodo pokrili z energetskim prihrankom ... V svetovnem merilu turizem ustvari devet odstotkov BDP, znotraj te panoge je vsako 11. delovno mesto. Pri nas daje turizem kruh 48.000 Slovencem, razvijati se mora kot butični,” je nanizal. Za prihodnje leto je napovedal bistveno več denarja za promocijo države, predvsem v tujini. Dobili naj bi ga tudi iz turistične takse, za katero bo predlagal, naj jo zvišajo.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano