Za 25.000 kvadratov le 48.000 evrov

Gramozno parkirišče nasproti Garni hotela Pristan, kjer je imelo podjetje Avto Mik parkirana rabljena vozila, je že od konca julija zaprto. Ker gre za del več kot več kot 25.000 kvadratnih metrov velike parcele v lasti družbe NLB Leasing, bo zanimivo videti, kaj se bo v prihodnje dogajalo na tem območju.

Tudi gramozno parkirišče nasproti Garni hotela Pristan je v lasti NLB Leasinga  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tudi gramozno parkirišče nasproti Garni hotela Pristan je v lasti NLB Leasinga  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Nepozidana pravokotna parcela se nahaja med parkiriščem pri poslovnem centru Barka, nakupovalnim središčem Supernova in območjem nesojenega Toncityja.

Parcelo so prodajali že leta 2011

Pred tremi meseci so prav tu brneli stroji, ki so za omenjeno lizing družbo opravljali geološke raziskave terena. Marsikdo se sprašuje, ali so sondiranja tal in ugotavljanje njegove nosilnosti ter skorajšnja ograditev zemljišča povezani z občinskim mega projektom za gradnjo visoke stolpnice.

Zemljišče, ki je zdaj povsem zaraščeno s trstičjem, je stavbno. Po osnovni namenski rabi je tam predvideno ureditveno območje za poselitev, natančneje za razvoj centralnih dejavnosti (trgovine, poslovni lokali, stanovanja ...).

V NLB Leasingu so nam konec maja pojasnili, da nameravajo parcelo prodati. Morebitnih interesentov niso razkrili. Na spletu smo zasledili informacijo o javnem zbiranju ponudb za prodajo nepremičnine, iz katere je razvidno, da so se že leta 2011 nameravali znebiti te koprske parcele. Kaže, da kupcev ni bilo na spregled. Na tokratna vprašanja - med drugim nas je zanimalo, ali se za nakup res zanima ameriški holding ter po kakšni ceni prodajajo zemljišče na tej zanimivi lokaciji med Ferrarsko in Ankaransko ulico - nismo dobili odgovorov.

Naše novinarsko poizvedovanje so zatrli z razlago, da se “vprašanja ne nanašajo na podatke, ki bi imeli informacijo javnega značaja v skladu z istoimenskim zakonom.”

V tej nepremičninski zgodbi sicer preseneča podatek, da je Geodetska uprava tako veliko zazidljivo parcelo ovrednotila na zgolj 48.000 evrov.

Smešna vrednost parcele

“Saj to je smešno! Pri tem znesku manjka ena ničla,” meni naš vir iz nepremičninskih krogov. Prepričan je, da gre za napako ali pa, razmišlja, so popisovalci nalašč ocenjevali z levo roko. Ugiba, ali je posel nemara že dogovorjen za znanega “skritega” kupca. “Proste parcele blizu mestnega jedra niso na voljo komurkoli. Mislim, da je že znano, kdo jo bo kupil in kdaj se bo to zgodilo,” napoveduje poznavalec nepremičninskih razmer.

Kakorkoli, po javno dostopnih podatkih je razvidno, da ima koprska občina tam zakonito predkupno pravico. To pomeni, da mora NLB Leasing v primeru prodaje zemljišče najprej ponuditi v nakup prav občini. Kar pa še nič ne pomeni, saj ima občina tako pravico tako rekoč na vseh zazidljivih parcelah na njenem območju. Iz virov blizu občinske uprave smo sicer izvedeli, da naj jih parcela ne bi zanimala in da bi se zato predkupni pravici odpovedali.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano