ZRS razmišlja o izstopu iz univerze

Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) na Univerzi na Primorskem pod vodstvom Dragana Marušiča ne vidi prihodnosti, zato bo iskal poti za preoblikovanje, je zjutraj sklenil znanstveni svet ustanove. V povzetku to pomeni izstop iz univerze ali preoblikovanje članstva v pridruženo.

V Znanstvenoraziskovalnem središču, ki ga vodi Rado Pišot, 
so začeli postopek za izstop iz Univerze na Primorskem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Znanstvenoraziskovalnem središču, ki ga vodi Rado Pišot, so začeli postopek za izstop iz Univerze na Primorskem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Ne bomo se odcepili. Smo kar dobro cepljeni,” je vztrajal direktor ZRS in poraženec rektorskih volitev Rado Pišot, a hkrati na vprašanje, ali ZRS lahko najde nov razvojni model znotraj primorske univerze, odgovoril, da to ni mogoče.

Znanstveni svet se je razprave o prihodnosti raziskovalnega središča lotil tik po rektorskih volitvah. Ugotovil je, da je bil v preteklih letih ZRS tarča odločitev, ki onemogočajo njegovo delovanje. Hkrati pa presodil, da je ponovna izvolitev Dragana Marušiča legitimacija praks in načina dela, ki ga ne morejo vzeti za svojega.

Zato bodo iskali novo pot, ki pa ne bo lahka. O predlogu za izločitev mora najprej glasovati senat Univerze na Primorskem, nato pa je na vrsti sprememba zakonodaje. VH


Najbolj brano