Z veslanjem kajaka otroci izgubljajo strah pred vodo

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič je bil danes kajakaški dan, ki so ga pripravili v sodelovanju s Kajakaško zvezo Slovenije. Otroci med letovanjem spoznavajo različne športe, veslanje kajaka pa pripomore k temu, da otroci izgubijo strah pred vodo, je povedala pedagoška vodja zdravilišča Gabrijela Kukovec Pribac.

Veslanje kajaka je dobro za koordinacijo, za izgubo strahu 
pred širnim morjem in je izziv.
Veslanje kajaka je dobro za koordinacijo, za izgubo strahu pred širnim morjem in je izziv. 

DEBELI RTIČ > Prvi kajakaški dan so na Debelem rtiču pripravili leta 2011. “Bil je zelo lep, zato smo se odločili, da ga ponovimo. Naše poslanstvo je širjenje ljubezni do kajakaškega športa, fair playa in zdravega načina življenja, in vse to se dogaja tudi na Debelem rtiču,” je povedala Živa Cankar iz Kajakaške zveze Slovenije.

Otroci preizkusijo športe, ki jih v svojem okolju ne morejo

Kajakaška zveza že več let sodeluje z zdraviliščem. Lani so v kajake posadili 1130 otrok, je povedala Cankarjeva in dodala, da se s tem širi poznavanje tega športa, predvsem pa izgublja strah pred vodo.

Kajakaškega dne se je danes udeležilo 12 skupin po približno 20 otrok.

“Trudimo se, da otroci med bivanjem pri nas preizkusijo čim več športov, ki jih drugače v svojem domačem okolju nimajo možnosti ne spoznati ne videti in ne doživeti. Vsak od teh športov nudi nekaj drugačnega, posebnega in za otroke nekaj zabavnega,” je dejala Kukovec Pribčeva.

Veslanje za koordinacijo, izgubo strahu pred morjem in kot izziv

Veslanje kajaka je po njenem mnenju dobro za koordinacijo, za izgubo strahu pred širnim morjem in “nenazadnje je kot nek izziv. Zato pri nas vsi otroci, pa naj si gre to za šolo v naravi ali letovanja, poskusijo voziti kajak”. Prav vožnja kajaka se otrokom vtisne globoko v spomin.

Danes je otrokom kajakaški šport predstavil vrhunski slovenski kanuist Benjamin Savšek ob pomoči mladih kajakaških upov tega športa na mirnih in divjih vodah.

“Mislim, da jim je veslaški oziroma kajakaški dan zelo všeč, vsi bi radi poskusili veslati,” je povedal Savšek, ki mu delo z otroci na Debelem rtiču pomeni kratek predah med intenzivnimi treningi in tekmami.Otrokom so najprej predstavili različne vrste čolnov in disciplin v tem športu ter potrebno opremo.

“Radi bi videli, da bi se jih čim več navdušilo nad tem lepim športom, ki se odvija zunaj, v naravi. Nekatere med njimi je v začetku malce strah, ker se počutijo utesnjene v čolnu, vendar ga po prvih zavesljajih izgubijo, ko vidijo, da to ni tako težko,” je še povedal Savšek.

V zdravilišču letos najmanj 15.000 otrok

Vodja Mladinskega letovišča in zdravilišča Debeli rtič Ana Žerjal je povedala, da bodo v zdravilišču letos gostili najmanj 15.000 otrok, število nočitev pa je pričakovano višje od lanskih za okoli šest odstotkov. “To pa zato, ker se vedno bolj usmerjamo tudi v priprave mladih športnikov, ki k nam prihajajo v jesenskem in spomladanskem času. V juliju in avgustu pa imamo 95-odstotno zasedenost naših zmogljivosti, številne so tudi dejavnosti za otroke, ki se dobro odvijajo,” je povedala Žerjalova.

V zdravilišču je trenutno 650 otrok, na voljo pa so jim številne in različne dejavnosti. “Poleg plavanja imamo letos že drugič tudi treninge nogometa. Sicer pa otrokom, ki prihajajo k nam, ponujamo veliko športov v okviru našega projekta Gibajmo se zunaj. Vsak otrok, ki pride v zdravilišče, pa gre seveda najprej na obvezen preizkus znanja plavanja, in tisti, ki še nimajo dovolj plavalnih sposobnosti, jih potem vključijo v plavalne tečaje. Zato lahko z veseljem rečem, da Debeli rtič zapustijo samo plavalci,” je naštela Žerjalova.

STA


Najbolj brano