Z jabolki in tortami do novih očal

Kaj imajo skupnega obeski za ključe, veslanje, očala in dobrodelnost? Marina Medaka. Medtem ko je spomladi veslal po južnem Sredozemlju, se je domislil projekta za očetovo optiko v Luciji - kdor kupi očala, lahko polovice cene plača s pridelki ali storitvami. Zdaj je zamisel udejanjil in dobrine, ki jih prinesejo kupci, podarja pomoči potrebnim. Drugi Marinov poslovni izziv pa so obeski za ključe, ki jih prodaja po vsem svetu.

Stranke so polovice očal že plačale z ročno izdelanimi 
torbami, mesnimi izdelki, jabolki, tortami, ki jih Marin Medak 
podarja v dobrodelne namene,  Foto: Helena Race
Stranke so polovice očal že plačale z ročno izdelanimi torbami, mesnimi izdelki, jabolki, tortami, ki jih Marin Medak podarja v dobrodelne namene,  Foto: Helena Race

LUCIJA > “Vsi potrebujemo denar. Vsi pa moramo tudi jesti, enkrat na leto zamenjati pnevmatike na avtomobilu in opraviti podobne obveznosti. Tako se mi je porodila zamisel, da bi stranke polovico očal, ki jih kupijo v naši optiki, plačale z denarjem, drugo polovico pa s tistim, kar počnejo, z izdelki ali pridelki. To bomo podarili v dobrodelne namen,” preprostost zamisli pojasnjuje Marin Medak. Želi si, da bi tak način prodaje v očetovi optiki Ventura v Luciji zaživel tudi dolgoročno. Ne sicer v razmerju pol-pol, saj tak način ni poslovno vzdržen, v manjšem deležu pa vendarle.

Z akcijo, ki bo trajala do sredine oktobra (če bo zanimanja veliko, pa jo nameravajo podaljšati), je želel nekoliko pomladiti očetov posel in vanj vpeljati nekaj novosti.

Od veslanja do optike in obeskov

Marina Medaka bolj poznamo po veslaških podvigih; leta 2009 je veslal od Savudrije do Zakintosa, leto zatem je šel okoli Južne Koreje, pred tremi leti je v 45 dneh skupaj še s tremi veslači opravil 4700 kilometrov dolgo pot čez Atlantik, spomladi pa je dodal še 2110 kilometrov veslanja v južnem Sredozemlju. In kako je vse to povezano z očali - razen z veliko fotografijo čolna, ki je prečil Atlantik, na steni optike v Luciji? “O akciji sem veliko razmišljal med zadnjo odpravo. Na čolnu sva bila le dva in ko je eden počival, je drugi veslal. Ko sem bil sam na veslih, sem se zamotil z razmišljanjem,” pravi.

Čeprav je študiral elektrotehniko, ki mu je dala široko znanje, analitičen pristop in racionalnost, se ne vidi v tem poklicu. Zadnje leto se vse bolj vključuje v delo v optiki. “Oče ima optiko 23 let. Vedno sem bil z njo povezan, doma smo izdelovali očala in imamo še vedno celotno proizvodno linijo, nisem pa optik. Nosim očala, ne znam pa svetovati, katera komu pristajajo (smeh). Živim pa od obeskov za ključe,” preseneti. Izdeluje jih na Kitajskem, prodaja pa jih v več kot 30 državah po vsem svetu. Gre za obeske v obliki kanujev, kajakov in potapljaških jeklenk.

Meso, jabolka, torte, torbe ...

A trenutno mu večje vznemirjenje prinašajo odzivi ljudi, ki se odločijo za plačilo očal s svojimi izdelki in storitvami. Sprva so bile stranke precej boječe in niso vedele, kaj ponuditi za polovico očal in kako veliko naj bo darilo. A tisti, ki se odločijo za sodelovanje v akciji, so običajno pošteni ljudje, ki ponudijo pošteno zamenjavo. Prvi je očala po načelu “pol denarja pol dobrin” kupil mesar iz Pirana in v optiko prinesel mesne izdelke in drugo hrano (za takšne primere imajo tudi hladilnik, hrano pa hitro predajo).

V sredo sta prišla soseda iz Lucije, ki sta darovala tri torte. “Kupone zanje bomo podarili Rdečemu križu, da jih podari družinam v stiski za njihove otroke,” pravi Medak. Včeraj je prišel še kmet, ki je ponudil sto kilogramov jabolk: “Zdaj so še na drevesih, obral jih bo čez mesec in pol in jih takrat prinesel.” Dobili so še kup ročno izdelanih platnih torb in denarnic. “Na tak način lahko darujejo tako podjetniki, ki pridelujejo ali izdelujejo določene izdelke, pa tudi zasebniki, ki to počnejo ljubiteljsko, na primer delajo marmelade ali omake. Pri akciji pa ne gre za to, da bi kupili hrano v trgovini in jo prinesli,” pojasnjuje Medak.

Država ni nič prikrajšana

Z dobrinami, ki bodo namenjene ljudem v stiski, je mogoče plačati pol katerih koli očal s korekcijskimi lečami ali sončnih očal (ne pa kontaktnih leč). “Račun pa izdamo za celotni znesek, za katerega tudi plačamo ddv, tako da država ne bo oškodovana,” za konec dodaja Medak.

Vprašanju o načrtih za naslednji veslaški podvig pa se vendarle ne moremo izogniti. “Za zdaj ni še nič. Verjetno se bo kaj pripravilo za leto 2017,” pravi. Po kateri vodi ga bodo nosila vesla, pa še ne želi izdati.

HELENA RACE


Najbolj brano