Z evropskim projektom do idejne rešitve za območje pod Belvederjem

Krajinski park Strunjan je uspel pridobiti denar iz naslova evropskega projekta s področja ekološkega turizma CEET. Z njim bodo oblikovali idejno rešitev za ureditev območja pod Belvederjem v občini Izola. S tem bodo jasnejše obrise dobila prizadevanja parka in občine za projekt Belvederskih teras in razvoj sonaravnih turističnih dejavnosti.

Z denarjem iz naslova evropskega projekta s področja 
ekološkega turizma CEET bodo oblikovali idejno rešitev za 
ureditev območja pod Belvederjem. Foto: Sijan Pretnar
Z denarjem iz naslova evropskega projekta s področja ekološkega turizma CEET bodo oblikovali idejno rešitev za ureditev območja pod Belvederjem. Foto: Sijan Pretnar

STRUNJAN > Na območju ob vhodu v varovano območje krajinskega parka pod Belvederjem bi po do zdaj predstavljenih zamislih razširili turistično ponudbo, od možnosti postavitve info točke, igral in prostora za piknik do možnosti izposoje supov in kajakov s prozornim dnom za dostop do samega parka.

Pred dnevi so v Strunjanu izvedeli, da so uspeli s prijavo projekta v program centralnoevropskega ekološkega turizma ali CEET. Prav s pomočjo projektnih sredstev načrtujejo oblikovanje infrastrukture in ostalih ureditev, ki bi omogočile trajnostni, sonaravni turizem, je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Krajinskega parka Strunjan Marko Starman.

Belvederske terase primer prostora, ki bo dober za naravo in človeka

V okviru projekta sta krajinski park in Regionalni razvojni center (RRC) Koper pridobila skupno 431.000 evrov, v okviru triletnega projekta pa načrtujejo izvedbo natečaja za ureditev celotnega območja in oblikovanje smernic oziroma dobrih praks pri združevanju varstva narave in razvoja novih turističnih priložnosti.

Izolski župan Igor Kolenc je izpostavil potrebo po vzpostavitvi zelenih in modrih koridorjev, ki bodo povezali varovana območja vzdolž celotne slovenske obale. Pri tem je po njegovem ključni izziv doseči sobivanje človeka in narave.

Prav Belvederske terase bodo po mnenju Kolenca primer vzpostavitve “prostora, ki bo dober tako za naravo kot za človeka”. Kot je dodal, je zastonj imeti krajinski park, ki bo namenjen samemu sebi: “Mi skušamo zdaj oplemenititi ta prostor z idejo, kaj bi bilo možno tam noter umestiti, zato da bi lahko narava imela prosto pot, pa tudi človek kaj od tega.”

Po mnenju Slavka Mezka iz RRC bi v okviru projekta lahko v prakso prenesli načela trajnostnega turizma v zavarovanih območjih, hkrati pa projekt daje priložnost, da ta načela razširijo na vsa zavarovana območja v Slovenski Istri ter da vse to združijo v eno zgodbo, ki bo dodatno oplemenitila lokalni turizem.

Kolenc in Bossman za Starmana

Dotaknili so se tudi informacije, ki je danes zaokrožila v medijih, da naj Starman, ki krajinski park vodi vse od ustanovitve, ne bi dobil podpore okoljske ministrice Irene Majcen za nov mandat, izmed treh formalno popolnih vlog pa naj bi za novega direktorja že izbrala portoroškega pravnika Roberta Smrekarja, sicer člana Desusa.

Starman je pojasnil, da je v sredo dobil obvestilo, da bo svet zavoda v novi sestavi po konstitutivni seji, ki bo predvidoma 10. aprila, oblikoval mnenje o kandidatu, sicer pa da zadeve ne komentira, saj je predlaganje kandidata v pristojnosti ministrstva. “Bil sem samo presenečen, ker nisem bil, tako kot dvakrat prej, povabljen na natečajno komisijo, da predstavim svoj načrt dela,” je dodal.

Kolenc je poudaril, sta s piranskim županom Petrom Bossmanom dala pisno podporo za ponovno imenovanje Starmana, pozitivno mnenje glede Starmana pa je posredovala tudi Krajevna skupnost Strunjan, je povedala predsednica krajevne skupnosti in članica sveta javnega zavoda Marina Knez. Ta je izrazila skrb pred gradbenimi špekulacijami na območju Strunjana, saj se domačini bojijo, da bi z novim človekom, ki bi imel drugačne interese, ti pritiski dobili nov zagon.

STA


Najbolj brano