Z avtodomom na makadam, v kamp ali na otok

Počitniška potovanja z avtodomom postajajo iz leta v leto bolj priljubljena. Čeprav Istra še caplja za tujino, nekateri svojo ponudbo že prilagajajo tem popotnikom. Tako je pred Marino Portorož zaživel otok, namenjen avtodomom.

Turisti iz Poljske so si za svoje postajališče izbrali kar makadamsko parkirišče v Žusterni Foto: Alenka Penjak
Turisti iz Poljske so si za svoje postajališče izbrali kar makadamsko parkirišče v Žusterni Foto: Alenka Penjak

ISTRA > Avtodomi lahko v Istri obiščejo domala vse avtokampe in tam poskrbijo za svoje potrebe: od ankaranske Adrie ter izolskih Jadranke in Belvederja do kampa Lucija. Pred kratkim pa je tem popotnikom na štirih kolesih na voljo tudi otok pred Marino Portorož. Sprva je tam tedensko parkiralo štiri do šest kamperjev, zdaj že 15 avtokamp prikolic tujih in domačih registrskih tablic. To postajališče za kamperje so našli tako potniki iz Ljubljane in Maribora kot iz Nemčije, Italije, Belgije ...

Za bivanje, ki lahko traja največ 48 ur, plačajo 23 evrov, evro in pol jih stane še prijavnica, 50 centov pa dnevna turistična taksa. Za ta znesek lahko uporabijo elektriko, vodo in izpraznijo fekalije. Če pa na otoku ne želijo prenočiti, temveč samo izprazniti svoje kemično stranišče, plačajo osem evrov.

Med oskrbovalnimi postajami avtodomov je že nekaj let tudi asfaltirano parkirišče pri izolski ladjedelnici in na Tomažičevi ulici. Tam 24-urno parkiranje stane 15 evrov. Popotniki lahko za ta denar uporabijo vodo in elektriko ter se znebijo svojih fekalij.

Če bi se kamperisti radi ustavili v koprski občini, jih v Turistično-informativnem centru usmerijo v kamp Adria Ankaran ali v garni hotel Mimoza ob Šmarski cesti na izvozu v Srgaše. Na parkirišču Mimoze lahko za zdaj še parkirajo brezplačno, elektriko in vodo plačajo glede na porabo. Izpusta za fekalije še nimajo urejenega.

Tisti, ki želijo ostati v Kopru, ustavljajo kar na običajnih parkiriščih; na makadamskem parkirišču v Žusterni je te dni počival tudi avtodom iz Poljske, pa na makadamu pod pasarelo, pri trgovskem centru Supernova in za poslovnim kompleksom Barka. V prihodnje naj bi jim Koper ponudil več gostoljubja: koprska občina na območju med hitro cesto in avtobusnim postajališčem načrtuje ograjeno in avtomatizirano parkirišče za avtodome. Prostora naj bi bilo za kar 28 avtodomov, v ponudbi pa večnamenski sanitarni objekt s toaletnimi prostori in kabinami s prhami, prostor za piknike ter manjše otroško igrišče.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano