Vzgojiteljica se ne bo vrnila med otroke

Odpuščena vzgojiteljica koprskega Vrtca Delfino blu Franka Kovačič, ki naj bi trpinčila otroke v hrvatinski enoti, je na delovnem sodišču izgubila tožbo zoper vodstvo vrtca zaradi prekinitve delovnega razmerja.

Delovno sodišče je odločilo, da vodstvo  Vrtca Delfino blu ni 
nezakonito odpustilo vzgojiteljice, ki je surovo ravnala z 
malčki v njihovi hrvatinski enoti.  Foto: Nataša Hlaj
Delovno sodišče je odločilo, da vodstvo Vrtca Delfino blu ni nezakonito odpustilo vzgojiteljice, ki je surovo ravnala z malčki v njihovi hrvatinski enoti.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Sodnica je zavrnila njeno zahtevo po vrnitvi na delovno mesto kot tudi priznanje vseh pravic z delovnega razmerja. Vzgojiteljici Franki Kovačič je v začetku junija iz krivdnih razlogov prenehalo delovno razmerje v Vrtcu Delfino blu. Precej natančni opisi, kako naj bi se vzgojiteljica znašala nad malčki, so prišli v javnost sredi aprila. Koprska policijska uprava je nato na podlagi prijave zbrala obvestila in dokaze ter sredi maja zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper vzgojiteljico.

Sodnica Martina Andrejašič Zazula je zaslišala več prič. Vse so nanizale kar nekaj spornih dogodkov, ki naj bi se zgodili v vrtcu. Kovačičeva je bila predstavljena kot vzkipljiva vzgojiteljica, ki je bila po svojem grobem obnašanju znana že iz službovanja v drugih enotah vrtca. Sodnica se je v sodbi med drugim oprla tudi na ugotovitve izrednega inšpekcijskega nadzora inšpektorata za šolstvo in šport. Iz zapisnika je razvidno, da so bila opozorila o grobem ravnanju vzgojiteljice zaznamovana že v preteklih šolskih letih.

V.d. ravnateljice vrtca Selina Marancina je z razsodbo zadovoljna, saj je že med sporom opozarjala, da je nadaljnje delovno razmerje nemogoče, ker je bilo ravnanje Kovačičeve nedopustno tako po kodeksu kot po pogodbi o zaposlitvi. NH


Najbolj brano