Vzgojiteljica naj bi otroke ščipala, lasala in ustrahovala

Ščipanje, vlečenje za lase in ušesa, klofutanje, porivanje, močenje glave z mrzlo vodo, ustrahovanje in podobne hude zlorabe so bile - kot kaže - na dnevnem redu v enoti vrtca Delfino blu v Hrvatinih. Vzgojiteljica, ki naj bi surovo ravnala z malčki, je zdaj v bolniškem staležu, policija pa potrjuje preiskavo suma kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena zaporna kazen do petih let.

Enoto vrtca Delfino blu v  Hrvatinih pretresa zgodba o surovem ravnanju z malčki, ki naj bi si ga privoščila ena od tamkajšnjih 
vzgojiteljic. Ta je zdaj v bolniškem staležu,  policija pa potrjuje preiskavo suma kaznivega dejanja surovega ravnanja in 
zanemarjanja mladoletne osebe, za kar je zagrožena zaporna kazen do petih let. Foto: Nataša Hlaj
Enoto vrtca Delfino blu v Hrvatinih pretresa zgodba o surovem ravnanju z malčki, ki naj bi si ga privoščila ena od tamkajšnjih vzgojiteljic. Ta je zdaj v bolniškem staležu, policija pa potrjuje preiskavo suma kaznivega dejanja surovega ravnanja in zanemarjanja mladoletne osebe, za kar je zagrožena zaporna kazen do petih let. Foto: Nataša Hlaj

HRVATINI > “Šokirana sem. Otroke je seveda treba zaščititi, njihove pravice so nedotakljive. Takoj po prejetju prijave enega od staršev, kaj se dogaja v Hrvatinih, sem sprožila ustrezne postopke. Zagotavljam, da vzgojiteljica ne bo več prišla v stik z malčki,” je odločna v. d. ravnateljice vrtca Delfino blu Selina Marancina, ki se nam je včeraj odzvala med dopustom v tujini.

Policija zbira dokazno gradivo

Pravi, da so pred kratkim za skupno mizo sedli vodstvo vrtca, starši in vzgojiteljica, ki da je svoje dejanje obžalovala in se opravičila. “Naredili bomo vse, kar nam omogoča zakon. Zdaj je ključna policijska preiskava. Dokler ta ne bo končana, ne morem dajati konkretnih izjav, kako bomo ravnali v prihodnje, ” še dodaja Marancina.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec potrjuje, da preiskava kaznivega dejanja surovega ravnanja in zanemarjanja mladoletne osebe intenzivno poteka: “Zbiramo dokazno gradivo, obvestila od staršev in otrok ter od oseb, ki bi lahko dale koristne podatke.”

Z igro vlog do resnice v vrtcu

Obtožbe na račun vzgojiteljice - njena identiteta nam je znana - so resnično hude. Gre za starejšo vzgojiteljico, ki je bila po naših informacijah že večkrat premeščena iz enote v enoto. Menda je znana po svoji vzkipljivosti do otrok.

Ena od mamic, ki ne želi biti imenovana, pravi, da je za zlorabe izvedela sredi februarja. S tem jih je seznanilo vodstvo vrtca na sestanku s starši. Sodu naj bi izbil dno dogodek, ko naj bi vzgojiteljica enega od malčkov vnovič surovo povlekla za roko in ga laže poškodovala. Starši so otroka odpeljali na urgenco in o tem obvestili policijo.

“Tudi z našo hčerko je grdo ravnala. Tega od vzgojiteljice nismo pričakovali. Šele ko smo se s hčerko šli igro vlog in ji pojasnili, naj se obnaša kot omenjena vzgojiteljica, midva z možem pa da bova otroka v vrtcu, sva ugotovila, kakšne grozne stvari so se dogajale. Hčerka naju je tepla, klofutala, vlekla za lase in ušesa, nama grozila in kričala na naju. Bila sva iz čisto iz sebe,” opisuje šokirana mamica.

To pa še ni vse: po njenih besedah so se zlorabe dogajale večinoma v kopalnici, kjer je otrokom celo tiščala glave pod vodo. Nekoč naj bi enega od otrok udarila s krožnikom po glavi. Ščipanje da je bilo na dnevnem redu, kot tudi ustrahovanje, da bo otroke, če bodo spregovorili o dogajanju, zaprla v vrtec in jih pustila tam, ponje pa da ne bodo prišli niti starši.

Ljudski glas o kazenskem premeščanju

Ko smo se včeraj odpravili v Hrvatine, smo na vratih italijanskega vrtca ustavili dedka, ki je prišel po svojega vnuka. Pravi, da ni vedel za zlorabe. Bil je presenečen. Tamkajšnje vzgojiteljice so se pričakovano ovile v molk. “Poskusite nas razumeti. Moramo skrbeti za otroke, ki so nam zaupani v varstvo. Hudo nam je,” je vse, kar so nam bile pripravljene povedati.

Prisluhnili smo še ljudskemu glasu v vaškem bifeju, kjer so bili domačini sprva zadržani, nakar so se jim razvezali jeziki. “Ja, smo slišali, kaj se je dogajalo v vrtcu. Res grozno. Ta vzgojiteljica je bila večkrat kazensko premeščena. Menda tega ni počela prvič. Slišati je, da se to dogaja že nekaj let,” nam je zaupala ena od sogovornic. “Takoj v zapor z njo!” je bil neposreden starejši gospod in hitro požel odobravanje somišljenikov za mizo.

Ustanovitelja vrtca Delfino blu sta Mestna občina Koper in Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper. Tamkajšnji predsednik Fulvio Richter se strinja, da je treba zadeve v vrtcu čim prej razčistiti. Pravi, da se je o tem že pogovarjal tudi z ravnateljico. “Kaj takega se ne sme nikoli več ponoviti. Vzgojiteljico je treba umakniti iz vrtca,” meni. Podobno razočaran je tudi njegov kolega Alberto Scheriani iz Obalne italijanske samoupravne skupnosti: “To so zelo resne stvari, ki jih ne smemo pomesti pod preprogo.”

Zakaj niso ukrepali že prej?

Če so v matični enoti vrtca Delfino blu omenjeno vzgojiteljico res poznali kot osebo, ki nima potrpljenja pri delu z najmlajšimi in je bila zaradi tega tudi že večkrat premeščena, se poraja vprašanje, čemu so ji vseeno zaupali takšno odgovornost in zakaj je niso umaknili iz pedagoškega procesa.

Marancina trdi, da s takšnimi sumi do zdaj ni bila seznanjena, saj je vodenje vrtca prevzela šele septembra lani. Ko smo včeraj pojasnila iskali pri prejšnjih dveh ravnateljicah, Ilenii Vivoda in Suzani Bertok Kuhar, pa nista bili več dosegljivi.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano