Vsi hotelirji skupaj zmorejo za milijon evrov naložb

Nekaj prenovljenih sob, energetska sanacija, ureditev parka - to so glavne naložbe pred letošnjo sezono v naših turističnih podjetjih. Skupne naložbe šestih podjetij znašajo dober milijon evrov.

Direktor družbe Belvedere Branko Seljak. Foto: Alenka Penjak
Direktor družbe Belvedere Branko Seljak. Foto: Alenka Penjak

ISTRA > Direktor družbe Belvedere Branko Seljak, ki ima pod svojim okriljem hotel Marina v središču Izole in hotel Belvedere nad mestom, pravi, da večjih vlaganj letos niso imeli. Bodo pa goste v Hotelu Belvedere pričakale obnovljene sobe in depandanse.

V hrvaški Istri so bila pozimi odprta tudi večja gradbišča; tamkajšnja turistična podjetja so se pred letošnjo sezono lotila za skupaj več kot 65 milijonov evrov vlaganj. Največja letošnja hotelska naložba v Istri je popolna prenova vseh zmogljivosti na otoku Sveti Nikola v Poreču, ki je stala 32 milijonov evrov in bo predvidoma končana do 1. maja.

Vzdrževalna dela, energetska sanacija

“Zamenjali smo televizorje in klimatske naprave, tako v hotelu Marina kot hotelu Belvedere smo opravili večja vzdrževalna dela. Vse skupaj nas je stalo približno 400.000 evrov,” našteva Seljak. Prve najave gostov kažejo, da bo letošnja poletna sezona boljša kot lani. “Pričakujemo predvsem lepše vreme, kot je bilo lansko poletje,” poudarja.

Tudi za velikonočne praznike si obetajo dober obisk. Minuli teden so imeli zasedeno že polovico vseh sob in še več jih pričakujejo te dni. “Na Belvederju imamo skupino jadralcev, v Marini pa italijanske in avstrijske skupine,” pravi Seljak. Dodaja, da je v hotelu Marina zadnja leta več individualnih gostov kot skupin.

V ankaranski Adrii so že pozimi izpeljali energetsko sanacijo in vzdrževalna dela ter obnovili hotelske zmogljivosti, tako da so pripravljeni na začetek sezone. Za vse to so namenili 250.000 evrov. Za velikonočne praznike bodo že polno zasedeni. “Od 3. do 6. aprila bomo gostili plesni dogodek Afrolatin Village, ki se ga bo udeležilo 600 plesalcev iz Italije,” nam je povedala vodja prodaje in marketinga v Adrii Ankaran Saša Marin.

Energetsko sanacijo so lani izpeljali tudi v Aquapark Hotelu Žusterna. Letos pa načrtujejo le najnujnejše naložbe manjšega obsega, nam je sporočila Nevenka Petan iz službe za odnose z javnostmi Term Čatež.

Obnovili bodo otroška igrala

V izolskem resortu San Simon in Bernardin, ki sodita pod okrilje Bernardin Groupa, se pripravljajo na obnovo otroških igral in animacijskega programa. V vseh hotelih pričakujejo boljšo zasedenost kot lani. “Povečuje se število individualnih gostov in takšnih, ki bivanje rezervirajo prek spleta, predvsem iz Italije in Avstrije. V primerjavi z lanskim letom beležimo 100-odstotni porast športnega segmenta. Tudi v prazničnem obdobju pričakujemo do 90-odstotno zasedenost hotelov,” pojasnjuje Petra Baruca Zabukovec iz službe za korporativno komuniciranje Bernardin Groupa.

V Termah Krka Strunjan večjih naložb letos ne predvidevajo. Andreja Zidarič pravi, da so že zdaj dobro zasedeni, še zlasti ob vikendih. Prevladujejo domači gostje, od tujcev pa Avstrijci, Italijani in Rusi. Dobrega obiska se nadejajo tudi za veliko noč, ko naj bi jih obiskali še Nemci in Čehi.

V hotelih Lifeclass, ki so v lasti Istrabenza Turizma, pa nam na vprašanja o letošnjih načrtih in vlaganjih v dveh dneh niso uspeli odgovoriti.

KG, MC


Najbolj brano