Vse večja verjetnost za italijanski prevzem Cimosa

Lastniki Cimosa na čelu z DUTB z italijanskim skladom Palladio Finanziaria usklajujejo podrobnosti za uspešen zaključek prevzema koprske družbe, pri čemer je sedaj v ospredju priprava dogovora z bankami o prestrukturiranju obveznosti. Za prevzem obstaja več kot 90-odstotna verjetnost, danes neuradne informacije povzema Dnevnik.

Lastniki Cimosa na čelu z DUTB z italijanskim skladom 
Palladio Finanziaria usklajujejo podrobnosti za uspešen zaključek prevzema koprske družbe, pri čemer je sedaj v 
ospredju priprava dogovora z bankami o prestrukturiranju 
obveznosti. Foto: Sonja Ribolica
Lastniki Cimosa na čelu z DUTB z italijanskim skladom Palladio Finanziaria usklajujejo podrobnosti za uspešen zaključek prevzema koprske družbe, pri čemer je sedaj v ospredju priprava dogovora z bankami o prestrukturiranju obveznosti. Foto: Sonja Ribolica

KOPER > Ker je bil dogovor z bankami o prestrukturiranju obveznosti sklenjen lani, ga je treba skleniti na novo. Po neuradnih informacijah časnika naj bi bil sklenjen do sredine aprila, čemur naj bi po načrtih sledil podpis kupoprodajne pogodbe. Za vzdržno poslovanje bi se morale Cimosove finančne obveznosti, ki so konec lanskega leta po nerevidiranih izkazih znašale več kot 130 milijonov evrov, znižati pod 110 milijonov evrov.

Kupci v avtomobilski industriji za oddajo naročil zahtevajo ustrezno kapitalsko strukturo družbe, zato bodo morali Italijani Cimos dokapitalizirati z najmanj 20 milijoni evrov, del denarja pa naj bi bil namenjen za obratni kapital. V prihodnosti naj bi Palladio Finanziaria, ki ima v lasti dva proizvajalca avtomobilskih delov - TCH Cogeme in Dynamic Technologies Group - v Cimos vložil še dodatnih 50 milijonov evrov, navaja Dnevnik.

Medtem ko časnik piše, da naj bi se Palladio Finanziaria s sindikati na Hrvaškem dogovoril o dinamiki odpuščanja in zaposlovanja, v hrvaškem sindikatu metalurgov to zanikajo: "Nobenega dogovora o odpuščanjih ni bilo. Ni znano, ali bo novi lastnik sploh odpuščal, kje in koliko ljudi bi ostalo brez dela," je povedal regionalni predstavnik sindikata za hrvaško Istro Đino Šverko. So pa po njegovih besedah skupaj s slovenskimi kolegi med dvodnevnimi pogajanji z italijanskim skladom dosegli dogovor, da bodo spoštovali pravice zaposlenih. Če bi prišlo do odpuščanja, pa bi morali delavcem izplačati 15 odstotkov višje odpravnine, kot jih določajo slovenski ali hrvaški zakoni, je dodal. Na Hrvaškem sicer Cimos v treh svojih tovarnah - v Buzetu, Roču in Labinu - zaposluje približno 1200 delavcev.

Ob tem naj bi po pisanju časnika Slovenija hrvaški agenciji za zavarovanje depozitov in sanacijo bank za domnevne Cimosove dolgove iz časov nekdanje Jugoslavije nakazala sedem milijonov evrov.

Hrvaški pa bi lahko po navedbah Dnevnika jamčila z nekaj milijoni evrov, če bo tamkajšnje sodišče razsodilo, da Cimos ni lastnik nepremičnin, v katerih se nahajajo njegove tovarne. Višje sodišče na Hrvaškem je že razsodilo, da so v Cimosovi lasti, a Hrvati kljub temu vpis nepremičnin v zemljiško knjigo izpodbijajo.

Po pisanju Dnevnika se Cimosovo poslovanje letos izboljšuje. Januarja naj bi po neuradnih načrtih ustvarili milijon evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), dosegli pa so ga dva milijona evrov. V Cimosu naj bi v zadnjih dnevih pridobili tudi dve večji naročili. Prvo od francoskega PSA, ki je s Cimosom nedavno prekinil sodelovanje, drugo pa od ruskega podjetja, čigar ime pa v družbi niso želeli razkriti, še navaja časnik.

STA


Najbolj brano