Vse več osebnih stečajev

V Pravnem centru za varstvo človekovih pravic so obeležili dve leti delovanja. V tem času so uspešno obravnavali več kot 1300 primerov z različnih pravnih področij in pravno varstvo zagotovili socialno ogroženim.

Margerita Jurković
Margerita Jurković 

ISTRA > Med uporabniki programov brezplačne pravne pomoči so zlasti brezposelni in upokojenci, manj pa je študentov. Največkrat rešujejo težave na področju družinskega prava. Lani so opazili, da se je povečalo število primerov osebnih stečajev. Dejavnosti zavoda so na voljo v Kopru, Izoli in Piranu ter Postojni, vse pogosteje pa jih obiskujejo tudi občani drugih primorskih občin. “Vsak posameznik ima ustavno pravico, da se mu zagotovi enako varstvo pravic ne glede na socialni položaj,” meni direktorica centra Margerita Jurković. Opozarja, da kljub temu država in lokalne skupnosti še niso vzpostavile sistema za delovanje pravnih služb, ki bi uporabniku hitro, strokovno in brez birokratskih postopkov pomagale v trenutku, ko takšno pomoč potrebujejo.

“Za državo ni ravno uspeh, če moramo brezplačno pravno svetovanje socialno ogroženim posameznikom nuditi nevladne organizacije brez zadostnega denarja, da bi lahko omogočile ustrezno plačilo svojim strokovnjakom, ki tovrstno pomoč ljudem dejansko zagotavljajo in dnevno rešujejo življenja,” je kritična. NH


Najbolj brano