Vsaka stopinja zviša račun

Dve tretjini stanovalcev na Markovcu je prejelo dobropis za porabljeno ogrevanje v pretekli kurilni sezoni, medtem ko ostale odjemalce ogrevalnih storitev tamkajšnje kotlovnice čaka doplačilo. Pet gospodinjstev bo po poračunu dobilo nazaj po več kot tisoč evrov, za kolikor so preplačali ogrevanje. Na drugi strani pa so tudi takšni, ki bodo morali doplačati več kot 800 evrov.

Dobrim 65 odstotkom odjemalcev toplotne energije iz kurilnice na Markovcu bodo  vrnili za 105.000 evrov preplačil. Foto: Nataša Hlaj
Dobrim 65 odstotkom odjemalcev toplotne energije iz kurilnice na Markovcu bodo vrnili za 105.000 evrov preplačil. Foto: Nataša Hlaj

MARKOVEC > Stanovalci bodo zaradi vgrajenih merilnikov in delilnikov dobili povrnjene preveč plačane stroške, ki jih za ogrevanje med letom plačujejo z akontacijo. Dobrim 65 odstotkom odjemalcev bodo vrnili za 105.000 evrov preplačil.

Uporabniki, ki stanujejo v blokih, kjer so imeli lani nižjo skupno porabo, bodo deležni vračila. “Samokontrola ima pri tem ključno vlogo,” poudarja Davor Kocjančič iz Istrabenz Plinov. Pojasni, da v nekaterih stolpičih mesečno odčitavajo delilnike stroškov med kurilno sezono, medtem ko drugje to počnejo zgolj trikrat letno. V Istrabenz Plinih nato pri obračunu upoštevajo zadnje prispele podatke.

V Istrabenz plinih odjemalcem na Markovcu svetujejo, naj tudi v prihodnje skrbno preverjajo porabo toplotne energije, če se želijo izogniti doplačilu pri obračunu za pretekle sezone. Med drugim jim priporočajo, naj si vgradijo termostatske ventile in zamenjajo stavbno pohištvo (okna) s sodobnejšimi energetsko učinkovitejšimi materiali. Temperaturo naj vzdržujejo med 20 in 21 stopinjami Celzija, saj je vsaka dodatna stopinja “kriva” za šestodstotno povišanje porabe.

Največ odjemalcev toplotne energije (791) bo prejelo vračilo v višini do 99 evrov, pet rekorderjev pa si bo družinski proračun okrepilo z vračilom, ki presega tisočaka.

Na drugi strani, med tistimi torej, ki bodo morali odpreti denarnice, pa se je nekaterim verjetno kar stemnilo pred očmi, ko so prejeli položnice. Iz statistike, ki so jo pripravili v kurilnem odboru, je namreč razbrati, da bosta dva uporabnika morala doplačati med 800 in 900 evri.

Ivan Maras iz kurilnega odbora kotlovnice Markovec pravi, da je bilo letos zaradi višine poračuna manj pritožb kot lani. “Z zadnjimi položnicami so odjemalci prejeli natančna pojasnila o načinu izračuna, poleg tega je novi upravnik na oglasne deske stanovanjskih blokov že obesil tudi preglednice, iz katerih so razvidni deleži porabe in delitev stroškov za posamezne toplotne enote,” pravi Maras. Stanovalci pa si lahko iz dostopnih podatkov tudi sami izračunajo znesek poračuna (doplačila ali vračila) oziroma preverijo pravilnost izračuna.

Dveh položnic (za maj in junij) v kurilni sezoni 2013/2014 niso izdali, ker je kotlovnica na Markovcu prav v tistem obdobju zamenjala upravnika. Spomnimo, da je nezadovoljstvo z delovanjem podjetja Za Gradom lani spomladi z vrha odneslo prejšnjo upravnico Natašo Fabris. Prek razpisa so se nato etažni lastniki kurilnice odločili, da priložnost ponudijo družbi Istrabenz Plini.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano