“Vsak posameznik išče svojo resnico”

Lepo, dobro, resnica. Trije veliki filozofski pojmi. Danes so o resnici razpravljali na okrogli mizi Up budi, ki jo je organizirala Univerza na Primorskem. O lepem in dobrem je tekla beseda že na prejšnjih dveh srečanjih, ki jih je organizirala univerza.

Z leve: Primož Krečič, Ernest Ženko, Primož Šterbenc, 
Dragan Marušič, Aleksander Zadel. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Z leve: Primož Krečič, Ernest Ženko, Primož Šterbenc, Dragan Marušič, Aleksander Zadel. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na današnji okrogli mizi so sodelovali politolog in sociolog religije dr. Primož Šterbenc, klinični psiholog dr. Aleksander Zadel, matematik dr. Dragan Marušič, matematik in teolog dr. Primož Krečič. Dogodek je povezoval filozof dr. Ernest Ženko.

“Splošno sprejeto dejstvo, da obstaja več resnic, kaže na to, da vsak posameznik išče svojo resnico. Da se je trend obrnil k mnoštvu resnic, je tudi posledica tega, da so se v zgodovini ideologije in tudi religije postavljale nad človeka, njegovo dostojanstvo in svobodo. Brez svobode pa ni resnice,” je izpostavil Primož Krečič. Dragan Marušič je dejal, da je “znanost je prešibka, da bi zmogla razložiti vse pojave, ki se jih odloči raziskati. Ko znanost ne zmore najti odgovora, se zatečemo k umetnosti in dobrim intuitivnim praksam.” Primož Šterbenc je izpostavil, da je “v mednarodnih odnosih resnica velikokrat prikrita, veliko je manipulacij, slikanja fasad. V mednarodnih odnosih so vložki visoki, interesi veliki in akterji močni. Resnica pa se skriva tudi zato, ker je zahodna populacija ideološko pristranska in ohranja v obtoku konvencionalno vedenje, ki pa ni nujno resnično.” Aleksander Zadel se je vprašal: “Resnica je življenje? Psiholog bi odgovoril, da ne vedno. V dobrih medosebnih odnosih resnico, ki je nujno vezivo družbe, lažje prenesemo. A v konfliktih jo moramo dozirati po kapljicah. Ker resnica je tudi ostra in boleča - kaj bomo z njo naredili, je naša velika odgovornost.”

VH


Najbolj brano