Vsak mesec se plaz premakne za meter in pol

Večje plazišče na cesti med Sv. Anton in Potokom še kar drsi. V koprski občini zagotavljajo, da plaz, ki se je prvič sprožil spomladi leta 2013, spremljajo že tri mesece. Po oceni strokovnjakov je plazina še vedno dejavna, saj se vsak mesec premakne za dober meter in pol. Kdaj bodo brežino sanirali, ni jasno.

Plaz na cesti med Sv. Antonom in Potokom je dejaven že dve leti, saj se vsak mesec premakne za dober meter in pol. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Plaz na cesti med Sv. Antonom in Potokom je dejaven že dve leti, saj se vsak mesec premakne za dober meter in pol. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

POTOK > V občini trdijo, da so cesto že večkrat začasno delno sanirali. Napovedujejo, da bodo tudi v prihodnjih dneh plazino odstranili s ceste in jo zopet vsaj deloma usposobili za promet.

Domačinom, ki redno uporabljajo to povezavo med vasmi in lastnikom tamkajšnjih kmetijskih zemljišč, pa vseeno pojenja potrpežljivost. “O sanaciji je govora že toliko časa in še vedno se ni zgodilo nič. Zelo sem razočaran. Jezi me, ko vidim, da, denimo, Komunala Koper čisti in obrezuje drevje v Bošamarinu, do nas, ki imamo veliko hujše težave, pa ni nikogar. Najbrž zato, ker nihče od pomembnih ljudi ne uporablja te ceste,” opozarja Orijano Mužinič iz Potoka.

Pravi, da je cesta večino časa neprevozna, saj se ob vsakem deževju brežina “napije” vode, ki nato bruha ven z vseh strani. Po opravkih se zdaj raje odpravi kar prek Vanganela, ker je varneje. Spomni, da tudi manjši šolski avtobus že lep čas ne more več mimo blatne ovire na cesti, tako da je pot do šole v Sv. Antonu zdaj precej daljša, kar je po njegovih besedah zagotovo negospodarno.

Predsednik KS Sv. Anton Bogdan Kavrečič se zaveda, da med ljudmi prekipeva. “Pred dnevi sem tudi sam poskušal po tej poti do Potoka in moram priznati, da je cestišče res zelo ozko, zato je previdnost nujna. Resnično si želim, da bi kmalu dočakali sanacijo brežine,” upa Kavrečič. V koprski občini imajo že zdavnaj na mizi geomehanske raziskave terena in geološko poročilo. Popis gradbenih posegov je nared, prav tako projekt za sanacijo območja. Ta naj bi stala približno 150.000 evrov. Pravijo pa, da se sanacije ne morejo lotiti, ker v obdobju začasnega financiranja ne morejo izpeljati razpisa. “Denar je, le napačno je razporejen,” Mužinič ne verjame občinskim izgovorom.

Cesta je zaprta za promet, krajani pa prometne znake umikajo, zapore ne spoštujejo in cesto uporabljajo na lasno odgovornost, opozarjajo v občini.

Brežina je začela drseti že spomladi pred dvema letoma, nakar se je blatna gmota odtrgala še januarja lani. Cesta je po obilnih padavinah komaj še prevozna, saj ob vsakem nalivu na cestišče zdrsneta dodaten material in kamenje.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano