Vzgojiteljici odpoved iz krivdnih razlogov

“Vzgojiteljici Franki Kovačič je v torek iz krivdnih razlogov prenehalo delovno razmerje v Vrtcu Delfino blu,” sporočajo iz inšpektorata za šolstvo in šport. Gre za vzgojiteljico, zaradi katere so v inšpektoratu na podlagi prijave o njenem neprimernem ravnanju z otroki opravili kar tri inšpekcijske nadzore.

Italijanski vrtec Delfino blu pretresa kazenska ovadba zoper 
vzgojiteljico  iz hrvatinske enote, ki je  v torek dobila odpoved 
iz krivdnih razlogov.  Foto: Nataša Hlaj
Italijanski vrtec Delfino blu pretresa kazenska ovadba zoper vzgojiteljico iz hrvatinske enote, ki je v torek dobila odpoved iz krivdnih razlogov.  Foto: Nataša Hlaj

HRVATINI > Spomnimo, da so sredi aprila prišli v javnost precej natančni opisi, kako se je ena od vzgojiteljic znašala nad malčki. Ščipanje, vlečenje za lase in ušesa, klofutanje, porivanje, močenje glave z mrzlo vodo, ustrahovanje in podobne hude zlorabe so bile - kot se je izkazalo - na dnevnem redu v enoti vrtca Delfino blu v Hrvatinih.

Koprska policijska uprava je nato na podlagi prijave zbrala obvestila in dokaze (opravili so več kot 40 razgovorov in zasegli večje število listin) ter sredi maja zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper vzgojiteljico iz hrvatinske enote italijanskega vrtca Delfino blu.

Kar trije nadzori

V inšpektoratu za šolstvo in šport so inšpekcijske nadzore opravljali 22. in 23. aprila ter 27. maja. Sporočili so, da niso mogli opraviti dokazovanja s pedagoškim izvedencem, ker vzgojiteljica Franka Kovačič od 9. aprila ni bila prisotna na delovnem mestu. “V okviru nadzorov smo ugotavljali ravnanja odgovornih oseb ob podanih pritožbah zoper vzgojiteljico. Našli smo številne pomanjkljivosti pri načrtovanju in izvedbi dela strokovnih delavcev in organov vrtca ter z njihovim delom povezane dokumentacije,” pojasnjujejo v inšpektoratu.

Opozarjajo, da niso mogli spregledati dejstva, da so strokovni delavci, ki so vedeli za nedopustna ravnanja, opustili dolžno ravnanje, oziroma so si pred težavami zatiskali oči.

“Tudi v preteklosti strokovni delavci niso nemudoma obvestili svetovalnega delavca vrtca ali ravnateljico, vrtec pa ni oblikoval strokovne skupine za pomoč prizadetemu otroku,” v inšpektoratu nizajo ugotovitve, ki dajejo slutiti, da so v vrtcu zadeve že nekaj časa pometali pod preprogo.

Zgolj opozorilo?

Nadalje je sicer razumeti, da je v. d. ravnateljice Selina Marancina v postopku nadzorstva predložila dokazila, na podlagi katerih je mogoče potrditi, da je v primerih, ko je bila seznanjena o domnevnih nepravilnostih zadevo raziskala in ravnala skladno z zakonom.

V okviru svojih pristojnosti je uvedla postopek ugotavljanja disciplinske odgovornosti in tudi ustrezno ukrepala, pojasnjujejo v inšpektoratu. So pa kljub temu zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti in nepravilnosti vodstvu vrtca izrekli opozorila za njihovo odpravo.

Za mnenje o inšpekcijskih ugotovitvah in prihodnjih potezah, ki jih bodo povlekli v vrtcu, smo prosili tudi Marancino, vendar z nami o tem ni želela govoriti.

Marancinovi vedejevstvo poteče septembra, zato je svet zavoda vrtca Delfino blu konec aprila objavil razpis za prosto delovno mesto ravnateljice oziroma ravnatelja. Po naših informacijah je edino prijavo poslala Izolanka Daiana Pugliese, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje.

Ali bo tudi dejansko potrjena in bo mandat nastopila prvega septembra, pa bo znano najverjetneje v prihodnjih tednih.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano