Vrt s kamnito zgodovino

Muzejski delavci, zaposleni v Pokrajinskem muzeju Koper, so danes sklenili nadgradnjo zbirke iz kamnitega materiala na odprtem, v muzejskem lapidariju. Tega so slavnostno odprli in predali v uživanje obiskovalcem.

Lapidarij je odprt za vse, ki želijo užiti in uživati v vrtu, 
obdanem s kamnito zgodovino. Foto: Alenka Penjak
Lapidarij je odprt za vse, ki želijo užiti in uživati v vrtu, obdanem s kamnito zgodovino. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Ta tam nastaja že sto let, razstavljeni eksponati pa segajo 2000 let v zgodovino, vse do antike: med njimi so napisne plošče, grbi, kiparski in kamnoseški izdelki ter arhitekturna plastika. V okviru muzejskih delavnic jih je restavrirala Lidija Gardina.

Ovrednotili in predstavili so sto in en predmet. Prav poseben je kip Zefirja iz prve polovice 18. stoletja, ki ga je ustvaril Pietro Baratta, hišni kipar na ruskem dvoru. Našli so ga med preurejanjem muzejskega skladišča in ga danes prvič predstavili javnosti. Zefir je bil antično mitološko bitje, jutri pa bo že na poti na restavratorsko mizo, nakar bo shranjen na varnem, v lapidariju pa bo na njegovo mesto sedla kopija. Lapidarij je odprt za obiskovalce muzeja, pripravljen na kulturne prireditve in, kot poudarja Edvilijo Gardina, višji kustos Pokrajinskega muzeja, “prostor, kjer se lahko meščan na enem redkih mest v Kopru sprosti in doživlja ambient, kakršen je že pozabljen v urbanih enotah”. Gardina med številnimi izvajalci, ki so v lapidariju opravljali gradbena dela, izpostavlja podjetje Momo in mojstra Salijo Ismailovskega, ki je z ekipo zamenjal zarjavele železne nosilce s tistimi iz nerjavečega jekla. Tako so sedaj tudi muzejski eksponati, razstavljeni v lapidariju, primerno vpeti ali obešeni. Sam Pokrajinski muzej pa še ni nared za obiskovalce: odprli naj bi ga do konca leta.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano